Hlavní obsah

Popel z islandské sopky zavřel letiště v Británii a Skandinávii

Londýn
Aktualizováno

Ve čtvrtek ráno byla uzavřena všechna skotská a část anglických letišť kvůli mraku popela a dýmu, který vyvrhla islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull. Vzdušný prostor nad Skotskem je uzavřen stejně jako vzdušný prostor a nad severní částí Skandinávie v Norsku, Finsku a Švédsku. Odpoledne bude uzavřen i vzdušný prostor nad Dánskem.

Článek

Norsko zavřelo část svého vzdušného prostoru už ve středu večer od Trondheimu na sever. Letecké společnosti SAS i Norwegian Air Shuttle zrušily desítky spojů, uvedlo oselské letiště. I to bylo nakonec uzavřeno.

V Británii byl uzavřen prostor nad Skotskem, uzavřena všechna skotská letiště i anglická letiště v Manchesteru, Liverpoolu, v Birminghamu, v Durhamu a v Newcastlu a všechna londýnská letiště včetně Heathrow. British Airways zrušila všechny domácí lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnské letiště Gatwick zaplnila zaparkovaná letadlaVideo: Reuters

Zavřeno je letiště v irském Dublinu a obě letiště v severoirském Belfastu. Uzavřeno je i letiště ve velšském Cardiffu.

Finsko zrušlilo lety na severu, uvedla místní společnost Finnair.  "Kvůli popelu je letecká doprava mezi Skotskem, Británií, Norskem, severním Švédskem a severním Finskem, omezena," uvedl finská společnost Finnavia provozující letiště v zemi.

Ve Švédsku je zastaven zcela letecký provoz na severu, ve Stockholmu a dalších místech je zatím jen omezen. "Situace se bohužel nezlepšuje a další letiště více na jihu se možná také uzavřou," řekl mluvčí švédské letecké správy Luftfartsverket Björn Stenberg.

Popel může poškodit motor

Řízení letového provozu v Británii NATS upozornilo, že pokud by stroj vletěl do zakázané oblasti, mohly by být poškozeny jeho motory. Současně varovalo, že se může stát, že se bezletová oblast rozšíří, protože se mrak popela přesunuje na jih.

Mluvčí NATS uvedl: „Poradní centrum pro vulkanický popel vydalo předpověď, že se mrak ze sopečné erupce na Islandu bude přesouvat dnes v noci přes Evropu." Kvůli severnímu proudění by mohl částečně dorazit i nad území Česka. [celá zpráva]

Podle norské agentury NTB může být uzavřen vzdušný prostor  nad severem Ruska i Dánskem.

Úřady vyzývají pasažéry, aby zavčas kontaktovali letecké společnosti a zjistili si, zda jejich let poletí. Restrikce se dotkla i některých letů z USA do Evropy.

Zrušené lety i na pražské Ruzyni

Kvůli uzavření britských a norských letišť byly zrušeny některé lety zahraničních společností do a z Prahy. Podle mluvčí letiště Michaely Lagronové musely některé lety zrušit České aerolinie, British Airways či Norwegian Air.

Některé spoje mezi Manchesterem a Prahou mají zpoždění.

Seznam omezení na britských letištích
Anglie
Birmingham - odlety zrušeny. Přílety omezeny
Bristol - kolem 20 letů s omezením/zpožděním
Exeter - asi 20 letů zrušeno
Liverpool John Lennon - žádné lety mezi 7. - 13. hodinou, letiště zůstává otevřeno
Londýn Gatwick - 138 letů zrušeno, především společnosti easyJet a Monarch
Londýn Heathrow - 150 letů zrušeno
Londýn Stansted - pět letů easyJet zrušeno
Luton - lety se postupně ruší
Manchester - žádné lety mezi 7. - 13. hodinou, letiště zůstává otevřeno
Newcastle - letiště uzavřeno
Southampton - některé přílety zrušeny, odlety na sever zrušeny
Irsko
Dublin - provoz přerušen
Severní Irsko
Belfast - letiště uzavřeno
George Best Belfast - letiště uzavřeno
Skotsko
Cestující jsou upozorňováni, aby nelétali na žádné ze skotských letišť, všechny odlety a přílety omezeny
Aberdeen - letiště uzavřeno
Edinburgh - letiště uzavřeno
Glasgow - letiště uzavřeno
Wales
Cardiff - provoz přerušen
uveden je místní čas

Erupce udělala díru v ledovci a vyvolala záplavy

Středeční erupce sopky pod ledovcem Eyjafjallajökull v něm udělala velkou díru a vyvrhla mrak popela. Po erupci jsou v oblasti kolem sopky rozsáhlé záplavy. Hladina místních řek po erupci sopky, nacházející se pod dvousetmetrovým příkrovem sněhu a ledu, stoupla o tři metry. "Dokud bude v kráteru led, můžeme očekávat přívaly vody. Záplavy tedy budou v příštích dnech pokračovat," uvedl Sigurdur Reynir Gíslason z geologického ústavu islandské univerzity, jehož citoval islandský zpravodajský server Iceland Review.

Hlavní islandská silnice, která vede při pobřeží kolem celého ostrova, byla v daném regionu uzavřena a dělníci ji na třech místech rozbili, aby mohla voda z ledovce odtékat do moře a nedošlo k poškození mostů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí z Islandu byly evakuovány Video: Reuters

Ještě před erupcí bylo preventivně evakuováno 700 až 800 lidí bydlících poblíž.

Sopka v ledovci Eyjafjallajökull zahrozila poprvé po dlouhé době již před necelým měsícem, 21. března. Tehdy bylo evakuováno přes 500 lidí, mohli se však poměrně brzy vrátit domů. [celá zpráva]

Šlo o první erupci sopky na Islandu od roku 2004, v dané části sopečného ostrova je to první od roku 1823, kdy lávu vyvrhovala stejná sopka.

Ledovec Eyjafjallajökull leží v poměrně odlehlé a řídce obydlené oblasti na jihu ostrova, asi 150 kilometrů od hlavního města Reykjavíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám