Hlavní obsah

Matka mrtvého polského prezidenta o tragédii stále neví

Právo, los
Varšava

Zatímco celé Polsko oplakává oběti neštěstí, o události stále neví jeden člověk z nejbližšího rodinného kruhu zesnulého prezidenta – jeho matka. Třiaosmdesátiletá Jadwiga Kaczyńská totiž leží na jednotce intenzivní péče a lékaři mají obavy, že zpráva o smrti syna s chotí by jí mohla těžce uškodit. Napsal to server Timesonline.

Článek

„Doktoři doporučili, že by se o tom ještě neměla dozvědět,“ doplnil server.

Přání nic matce nesdělovat vyslovil před lékaři bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw. Tvrdí to alespoň Ukrajinec Volodymyr Mochnachov, jenž je prezidentovým bratrancem, napsal ve středu server Kyjivpost. O rodinných vazbách bratrů Kaczyńských na Ukrajinu se podle serveru téměř neví, ale bratrance mají v této zemi údajně dva: vedle Mochnachova v Poltavě ještě Jurije Kuzmina v Oděse.

„Mochnachovův otec Jaroslav a Kuzminova matka byli sourozenci Jadwigy,“ napsal Kyjivpost s tím, že rodinu rozdělila až druhá světová válka.

Kaczyńští jako děti prý vídali své ukrajinské bratrance často, postupem času a v souvislosti s jejich úspěchy na politické scéně však návštěvy řídly. „V nedávné době se viděli tak dvakrát ročně. Polský prezident několikrát Ukrajinu navštívil soukromě,“ tvrdí server.

„Byly to blízké vztahy, ale raději jsme o tom na veřejnosti nemluvili,“ potvrdil bez podrobností Mochnachov. Každopádně oba ukrajinští příbuzní počítají s cestou na Kaczyńského pohřeb v Krakově.

O neštěstí se Mochnachov dozvěděl asi 40 minut poté, co k němu došlo. „Snažil jsem se Lechovi zavolat, ale nemohl jsem se s ním spojit. Byl to šok. Doufali jsme, že to přežil,“ řekl.

Reklama

Související články

Polský prezidentský pár pohřbí v neděli

Do Polska v úterý převezli rakev s ostatky manželky prezidenta Marii Kaczyńské. V neděli bude pohřbena společně s prezidentem Lechem Kaczyńským při pietním...

Výběr článků

Načítám