Hlavní obsah

Zahradil obvinil šéfa Evropské lidové strany ze špinavé hry

Londýn
Aktualizováno

Čeští europoslanci z ODS podle šéfa Evropské lidové strany (EPP) Antonia López-Istúrize zvažují, že se vrátí do klubu EPP a strhnou s sebou i britské konzervativce. Europoslanec ODS Jan Zahradil tuto informaci označil za "absolutní nesmysl", podle něj europoslanci ODS nemají v úmyslu opustit nedávno založenou Evropskou konzervativní a reformní skupinu (ERC).

Článek

López-Istúriz varoval britské konzervativce, že pokud se nevrátí do EPP, zůstanou v Evropské unii izolováni a s omezeným vlivem, i když zvítězí v nadcházejících britských volbách. Konzervativci vytvořili loni v červnu s polskou stranou Právo a spravedlnost bratrů Kaczyńských, českou ODS a několika menšími stranami ERC.

Zahradil však soudí, že úmyslem zveřejnění těchto informací je poškodit britské konzervativce a jejich předsedu Davida Camerona před volbami. "Je to špinavá hra, záměrně vyvolaná dezinformace," řekl Zahradil, který je místopředsedou frakce evropských konzervativců. Na postoji ODS podle něj nemá vliv ani nástup Petra Nečase do čela strany.

ERC se vyprofilovala jako euroskeptická síla

V europarlamentu se skupina profilovala jako euroskeptická strana. Hned při svém formování však vzbudila kontroverzi, protože se podle kritiků v touze po co největším vlivu paktovala i s pochybnými extremistickými hnutími.

"ERC je velmi exotická skupina, nemyslím, že vydrží dlouho," řekl López-Istúriz. Podle něj již devět jejích českých členů uvažuje o návratu do EPP, což může mít také vliv na to, aby se také britští konzervativci vrátili k lidovcům.

Britští konzervativci si odchodem z EPP popudili velké pravicové strany v Evropě. Například německá kancléřka Angela Merkelová se při nedávné návštěvě Londýna nesešla se šéfem konzervativců Davidem Cameronem. Část britských médií a vládní labouristé opakovaně kritizují konzervativce za to, že se v Evropě spojili s extremistickými silami.

Prosit se nebude

"Chceme, aby David Cameron tyto volby vyhrál. Věřím, že po volbách se rozhodne pragmaticky," řekl López-Istúriz v rozhovoru s listy The Independent a The Times. Připomněl, že premiéři z EPP se vždy scházejí před summity EU a koordinují svůj postup. Stejně tak odchodem z EPP konzervativci ztratili vliv v Evropském parlamentu, jehož roli posílila Lisabonská smlouva.

"Myslím, že se David rozhodne k nám vrátit. Ale nebudou žádná vyjednávání. Bude to podle našich podmínek," dodal.

Připomněl, že i předchozí šéfové konzervativců jako Iain Duncan Smith a Michael Howard přicházeli v rámci EPP s kritickým pohledem. "Ale bylo to v rámci rodiny, byla to součást vnitřní debaty," uvedl představitel EPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám