Hlavní obsah

Odstavený kyrgyzský prezident je ochoten odstoupit

Biškek
Aktualizováno

Prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev v úterý oznámil, že je ochoten odstoupit z funkce, když bude jemu i jeho rodině zajištěna bezpečnost. Uvedla to BBC. Do té doby přitom trval na tom, že se funkce nevzdá. Jeho projev přišel po několika slovních přestřelkách, kdy Bakijev tvrdil, že rozhodně neodstoupí.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Prozatímní premiérka Kyrgyzstánu Roza Otunbajevová

Článek

V rodné vsi Tejit nakonec Bakijev řekl:  "Odstoupím, jestliže mě a mým příbuzným bude zajištěna bezpečnost." Bakijev také pozval šéfku prozatímní vlády Otunbajevovou k jednání do Džalalabádu. Slíbil, že on jí osobní bezpečnost zajistí.

Ochotu jednat dal najevo už ráno na mítinku 5000 lidí v Džalalabádu na jihu země. Zopakoval, že je ochoten jednat s novou vládou, která se chopila moci po nepokojích v minulém týdnu, které si vyžádaly 78 obětí. Prozatímní vláda však jeho nabídky zatím odmítala. [celá zpráva]

V pondělí nová vláda dokonce oznámila, že chce prezidenta dopadnout.

"Zrušili jsme prezidentovu imunitu a očekáváme, že se vzdá," řekl v úterý v Biškeku novinářům Azimbek Beknazarov, který má v nové vládě na starosti bezpečnostní složky. "Bakijev ale zatím shromažďuje stoupence v Džalalabádu. Pokud se po mítinku nevzdá, bude zadržen," řekl Beknazarov.

Prozatímní premiérka Roza Otunbajevová ale už v pondělí naznačila, že by se s Bakijevem mohla dohodnout na podmínkách, za kterých zemi opustí. [celá zpráva]

Mnohá kyrgyzská média spekulují, že pro Bakijeva je připraven azyl v sousedním Kazachstánu. Americké velvyslanectví v Biškeku v noci na úterý oficiálně popřelo zprávy, že je ochotno poskytnout prezidentovi útočiště.

Bakijev hraje riskantní hru

Na uspořádání mítinku se podle místního tisku podílel prezidentův bratr Džannybek a bývalý ministr obrany Bakyt Kalyjev, které prozatímní vláda obviňuje z účasti na zabijení lidí při povstání minulou středu v Biškeku.

Bakijev v pondělí v rozhovoru s novináři nevyloučil, že se pokusí převzít kontrolu nad jižní částí země. "Po mítinku v Džalalabadu pojedeme do Oše, a tam budeme pracovat," řekl agentuře CAnews.

Reklama

Výběr článků

Načítám