Hlavní obsah

První dámu Polska identifikovali až podle prstýnku

Právo, vpl, mcm

Mariu Kaczyńskou (66), manželku polského prezidenta Lecha Kaczyńského, identifikovali až podle prstýnku s vyrytými iniciálami. V okamžiku havárie totiž neseděla společně s prezidentem, ale v zadní části letadla.

Článek

Německý list Bild s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování sobotní letecké tragédie napsal, že během letu neseděla na svém místě v prezidentském salónku v přední části letadla, ale v zadní části s příbuznými obětí katyňského masakru. Pasažéry ze zádi požár po pádu letadla prakticky spálil.

Foto: Právo

Rozmístění osob na palubě polského speciálu

Sousedé Kaczyńských ze čtyřpatrového domu na varšavském sídlišti Powisle vzpomínají na první pár země pochvalně jako na „takové obyčejné lidi“.

„Paní Maria milovala nákupy v obchodech na sídlišti a prezident pomáhal jiným nosit kanystry s vodou,“ řekl listu Žycie Warszawy jeden ze sousedů v domě, kde Kaczyňští žili čtyři roky předtím, než přesídlili do prezidentského paláce.

Maria stěhování do prezidentského paláce údajně dlouho odkládala. Na sídlišti se jí líbilo více: jejími kamarádkami byly paní z trafiky i prodavačka v zelenině.

Muže zklidňovala

Jako první dáma se však projevovala velmi samostatně. Při zahraničních cestách údajně pomáhala její znalost angličtiny a francouzštiny. Ani po boku prezidenta se netajila svými názory: když se jednalo o tom, zda zapsat do ústavy zákaz přerušení těhotenství, otevřeně se postavila proti.

Protože zastávala liberálnější názory, vystupovala také ve prospěch některých ekologických skupin. Za svůj postoj k interrupci si vysloužila otevřené útoky nacionalistické a katolické rozhlasové stanice Radio Maryja.

Polská média jí přičítala uklidňující vliv na manžela. Ten na rozdíl od svého agresivnějšího a konfrontace vyhledávajícího svobodného bratra Jaroslawa dokázal občas smířlivěji dospět ke kompromisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám