Hlavní obsah

Vyhnaný kyrgyzský prezident formuje své věrné, premiérka ho chce vypudit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek
Aktualizováno

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev se nemíní vzdát funkce. V pondělí vystoupil ve vesnici Tajit na jihu země, kde se ukrývá poté, co byla minulý týden svržena vláda. Zdůraznil, že zůstává právoplatnou hlavou státu. Novou vládu označil za pučisty. Naslouchalo mu několik set příznivců, uvádí BBC. Prozatímní vláda se ho chce zbavit. Rozhoduje se mezi policejní operací a způsobem, jak ho donutit k odchodu.

Článek

Premiérka Roza Otumbajevová by ale dala přednost jeho odchodu ze země, "Každý ho vyzývá, aby nechal kyrgyzský lid na pokoji a aby si našel místo někde mimo Kyrgyzstán," řekla Otunbajevová po setkání se zvláštním vyslancem Evropské unie Pierrem Morelem.

"Bakijev si určitě položil otázku: 'Co za to dostanu?'" řekla dále prozatímní šéfka kyrgyzské vlády. "Na odpovědi právě nyní do jisté míry pracujeme," podotkla.

Bakijevovo vystoupení 

Bakijev sdělil, že nepokoje v půlce minulého týdne „nebyly revolucí, ale převzetím moci“. „Já jsem prezident a nikdo jiný nemá právo mě donutit opustit pozici,“ řekl Bakijev, který musel z hlavního města Biškeku minulý týden utéci poté, co byla při nepokojích svržena vláda.

Prozatímní vláda sociální demokratky Otumbajevové podle něj jedná jako gangsteři.

Reagoval na záměr nové vlády zadržet jej kvůli podílu na krveprolití, kdy svržená armáda vlády střílela do lidí. Při převratu padlo 78 lidí a 1600 jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Prozatímní vláda už dříve omítla Bakijevovu nabídku jednat. [celá zpráva]

Speciální operace

Nyní chystá speciální operaci, při níž bude zadržen. Podle vicepremiéra Almaze Atambajeva se Bakijev skrývá na jihu země za lidskými štíty. „Doufáme, že to může provést bez civilních obětí,“ uvedl Atambajev s poukazem na záměr prozatímní vlády.

Nová vláda má pod kontrolou policii i armádu a většinu země.

Bakijev se dostal k moci v roce 2005 při tzv. tulipánové revoluci. Byl kritizován kvůli korupci, autoritářskému postoji i protežování blízkých. Třetina lidí v zemi žije pod hranicí chudoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám