Hlavní obsah

Papež se prý jako kardinál podílel na zamlčování pedofilních afér

Los Angeles

Dopis z roku 1985 podepsaný nynějším papežem Benediktem XVI. ukazuje, že papež tehdy ještě v hodnosti kardinála vzdoroval tlaku, aby byl pedofilní kněz z Kalifornie zbaven své hodnosti. V pátek o tom informovala agentura AP, která má kopii dopisu. Joseph Ratzinger prý v dopise argumentuje, že pokud by byl dotyčný kněz zbaven funkce, mohlo by to ohrozit církev.

Foto: Profimedia.cz

Joseph Ratzinger

Článek

Dopis je prý součástí korespondence mezi diecézí v Oaklandu a Vatikánem a týká se reverenda Stephena Kiesleho. Vatikán potvrdil pravost Ratzingerova podpisu na dopisu, jinak se odmítl k záležitosti vyjádřit, napsala AP.

Papež už čelí nařčení z toho, že ještě jako kardinál zastavil církevní proces s duchovním Lawrencem Murphym, který v letech 1950-74 pracoval v prestižní škole pro neslyšící děti ve Wisconsinu, kde mohl zneužít až 200 chlapců.

Proces zastavil poté, co Ratzingerovi Murphy napsal, že se za své činy kál a věc je promlčená. [celá zpráva]

Vatikán se k současné aféře, která se v Evropě a USA rozhořela, staví zdrženlivě. Často je bere je jako útok na církev samotnou. je obviňována, že se prohřešky kněží snaží krýt.

Vatikán zveřejnil na webu správný postup biskupů

Vatikán v pátek také oznámil, že na webových stránkách zveřejní a vysvětlí právní postup biskupů v případech obvinění katolických kněží z pedofilních zločinů. Internetový průvodce popisuje kanonické procedury, které biskupové musí dodržovat, když obdrží obvinění ze zneužívání

Církev v Evropě se od počátku roku intenzivně potýká se skandály kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími. Desítky případů byly v posledních měsících odhaleny v mnoha evropských zemích včetně Německa. Události staré i několik desetiletí vypluly na povrch také v Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemsku nebo v Itálii. Mnoho jich vyšlo najevo i ve Spojených státech, kde se objevil požadavek, aby Benedikt XVI. svědčil před soudem v několika případech kněží obviněných z pedofilie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám