Hlavní obsah

Rusové se vzepřeli autům prominentů s majáčky

Novinky,
Moskva

Králi moskevských ulic jsou limuzíny vybavené majáčky, které mají absolutní přednost a všichni se jim musejí vyhýbat. Jejich řidiči výsad zneužívají a zapínají je, jakmile vyjedou na přeplněné moskevské silnice. Nálada Moskvanů se ale začíná měnit a například minulý týden se prominentům jeden z řidičů postavil, uvedl anglicky psaný web The Moscow Times.

Článek

Když viděl Andrej Hartley, že se proti němu ve Smolenské ulici vyřítilo černé BMW s blikajícím majáčkem, ženoucí se v protisměru, neuhnul, jen zabrzdil. Obě auta zastavila doslova nárazník na nárazníku. Hartley, pracující pro společnost Global Foods dodávající maso do restaurací, vystoupil z auta s puštěnou videokamerou.

Rozzuřený řidič BMW k němu vyrazil a začal s ním třást. Další řidiči ho ale ochránili.

Záhy se ukázalo, že BMW vezlo poradce ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva Vladimira Ševčenka, který byl dlouholetým šéfem kanceláře Borise Jelcina.

Ševčenko se hájil, že maják byl zapnut v souladu s předpisy, protože spěchal na schůzku a už měl zpoždění. Incident označil za provokaci.

Hartley ale uvedl, že tomu tak nebylo, že jednal spontánně, protože ho rozčílilo, že auto jelo v protisměru. „Už jsem toho měl dost. Mám-li být upřímný, teď se trochu bojím, ale něco už musíme udělat, ne?“

Auta s majáčky způsobila vážné nehody

V sobotu zahájí protestní akci Svaz majitelů aut. Řidiči podle jeho rady mají na auta s majáky troubit. Rozdává také nálepky se sloganem „Sloužící lidu vypněte majáčky.“

Důvodem je, že auta s majáčky řítící se moskevskými ulicemi mají na svědomí vážné nehody. Zaznamenáno je přes tucet jejich havárií, které si vyžádaly zraněné nebo mrtvé. Nejznámější je případ z února, kdy se mercedes viceprezidenta ropné společnosti Lukoil Anatolije Barkova srazil s autem se dvěma lékařkami. Obě zahynuly.

Někteří řidiči ale už nyní brání autům s majáčky, aby se po vyjetí do protisměru mohla zpátky zařadit. Za to jim může hrozit pokuta až 300 rublů.

Svou akci přesto považují za oprávněnou. Majáčky se mohou využívat pouze v případě, kdy je to „nezbytně nutné“, a i tak musejí řidiči jet způsobem, aby neohrozili ostatní motoristy.

Navíc majáčků je v Moskvě více, než je počet vydaných povolení pro celé Rusko. V zemi bylo povolení vydáno pro 967 aut, jen v Moskvě jich však bylo napočítáno 1197, jak ukázaly fotografie. Navíc je na nich vidět, že stejnou poznávací značku mají různá auta s majáčky. Na jednom ze záběrů je i Ševčenkův vůz jedoucí v protisměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám