Hlavní obsah

Medvěděv podepíše na Slovensku přátelské prohlášení, rok 1968 ale neřeší

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Prezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv podepíše ve středu v Bratislavě se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem prohlášení o přátelských vztazích u příležitosti 65. výročí konce druhé světové války. Podle dostupných informací dokument týkající se společné historie vůbec neřeší invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstranti připomněli na svém transparentu okupaci ze srpna 1968

Článek

Dokument zmiňuje především roli Rudé armády při osvobozování Bratislavy a Slovenska. Podle deníku Sme zmíněný dokument připravili ruští a slovenští diplomaté. Moskva měla podle deníku při přípravě dokumentu tendence vynechávat období, v níž hrála negativní roli.

Rusko-slovenské vztahy jsou označované za velmi dobré. Přispěl k tomu také fakt, že vláda premiéra Roberta Fica důrazně odmítala americké plány na rozmístění protiraketové obrany. „V Rusku hodnotí naše vzájemné vztahy jako nejlepší z bývalých států tzv. východního bloku,“ řekl předseda Slovensko-ruské společnosti Ján Čarnogurský.

Lidé protestovali proti roku 1968

Někteří obyvatelé Bratislavy přišli před Prezidentský palác protestovat. Tibor Novotka s transparentem v rukou žádal od ruského prezidenta omluvu za okupaci v roce 1968.

"Prezident Gašparovič i premiér Fico říkají, že cítí národně a obhajují národně-státní zájmy Slovenska. Očekával jsem proto, že budou požadovat od prezidenta Ruské federace omluvu za rok 1968, za okupaci a za vraždění," řekl Právu Novotka, který po příjezdu ruské delegace přečetl do megafonu jména třiceti slovenských obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Podpis smlouvy návštěvu na Slovensku zastínil

Z Bratislavy přiletí Medvěděv ve středu večer do Prahy, aby ve čtvrtek podepsal se svým americkým protějškem Barackem Obamou novou americko-ruskou smlouvu o jaderném odzbrojení. Podle zahraničněpolitického analytika Alexandra Duleby právě tato nadcházející událost světového významu zastínila návštěvu Medvěděva v Bratislavě. „Význam jeho návštěvy nebude takový, jak se předpokládalo,“ uvedl Duleba.

Medvěděv dnes položí věnec u památníku sovětských vojáků na Slavíně. Je tam pohřbeno téměř 7000 vojáků, kteří padli při osvobozování Bratislavy a jejího okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám