Hlavní obsah

Ruský prezident přiletěl do Bratislavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Prezident Ruské federace Dmitrij Medvěděv přiletěl v úterý vpodvečer na dvoudenní návštěvu Slovenské republiky. Přímo z Bratislavy odletí ve středu večer do Prahy, aby zde ve čtvrtek podepsal se svým americkým protějškem Barackem Obamou novou americko-ruskou smlouvu o jaderném odzbrojení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Setkání ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva a jeho slovenského protějšku Ivana Gašparoviče v Bratislavě

Článek

Před prezidentským palácem v Bratislavě přivítalo Medvěděva několik obyvatel slovenského hlavního města. Z bezpečnostních důvodů však museli být až za kovovými zátarasy. „Jsem rád, že k nám přijel ruský prezident. Slovensko se jeho přítomností trochu zviditelní,“ řekl Právu František Kolár.

Asi dvě desítky aktivistů Amnesty International před palácem protestovaly proti porušování lidských práv v Rusku. „Jsme tady proto, že v Rusku je dlouhodobě porušována svoboda projevu, shromažďování a byly páchány zločiny proti civilnímu obyvatelstvu v Gruzii a na Kavkaze,“ řekla jedna z aktivistek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Aktivisté Amnesty International před prezidentským palácem ve slovenské metropoli

Rusko-slovenské vztahy jsou označovány za velmi dobré. Vláda Roberta Fica v minulosti ostře kritizovala americké plány rozmístění protiraketové obrany v Polsku a Česku.

Bude se jednat o energetice a bezpečnosti

Medvěděv podepíše na Slovensku dohodu o dodávkách jaderného paliva pro třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce. Kromě této dohody by měl se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem podepsat dalších sedm mezivládních a obchodních dohod. Prezidenti obou zemí budou jednat o bezpečnostních a ekonomických otázkách a o vojensko-technické spolupráci.

Medvěděv se setká rovněž s předsedou parlamentu Pavlem Paškou a premiérem Robertem Ficem. V rámci oslav 65. výročí osvobození Bratislavy položí oba prezidenti věnce k památníku sovětských vojáků na Slavíně a vyznamenají tři ruské a tři slovenské válečné veterány. Podepíší rovněž společné prohlášení k 65. výročí ukončení druhé světové války a ke slovensko-ruským přátelským vztahům. Medvěděv na závěr návštěvy navštíví vystoupení slavných Alexandrovců v Bratislavě.

Po Borisi Jelcinovi a Vladimíru Putinovi je Medvěděv třetím prezidentem Ruské federace, který navštívil Slovensko. Jeho návštěvu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Je nasazeno tisíc policistů, na střechách jsou rozmístěni ostřelovači a nad Bratislavou krouží vrtulníky a stíhačky slovenské armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám