Hlavní obsah

Voliči rozhodnou o osudu Británie 6. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské parlamentní volby budou ve čtvrtek 6. května, oznámil v úterý premiér Gordon Brown. Termín se očekával. Průzkumy mírně favorizují opoziční konzervativce.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Vůz s britským premiérem Gordonem Brownem opouští Buckinghamský palác.

Článek

Brown v úterý jel do Buckinghamského paláce požádat královnu o rozpuštění parlamentu 12. dubna. Poté se vrátil do úřadu na Downing Street 10 a oznámil termín voleb. Řádné volby se uskuteční 6. května, ve stejný den jako místní volby v Anglii.

Brown v krátkém prohlášení uvedl, že země čelí třem problémům. Je třeba zabezpečit zotavení hospodářství, chránit klíčové služby, až se bude snižovat deficit o půlku a oživit politiku.

„Lidé tvrdě usilovali, aby se Británie zotavila, aby nikomu nedovolili ji strhnout zpět do recese,“ řekl mimo jiné k hlavnímu tématu voleb. Konec recese připisující labouristé svým zásahům.

Brownův hlavní soupeř, předseda toryů David Cameron řekl ve stejnou chvíli: „Bojujeme v těchto volbách za velké ignorované - mladé, staré, bohaté, chudé, bílé, gaye i heterosexuály. Právě oni nastartovali ekonomiku, pracují v továrnách, učí naše děti, čistí ulice, pěstují plodiny a udržují naše zdraví. Pracují tvrdě, platí daně a ctí zákony.“

Těsné výsledky a tvrdá kampaň

Očekává se jedna z nejtvrdších předvolebních kampaní v historii země a jeden z nejtěsnějších volebních výsledků. Součástí kampaně budou poprvé televizní souboje mezi vůdci hlavních stran, k nimž je potřeba připočítat i liberály Nicka Clegga. Ani jeden z předsedů tří nejvýznamnějších stran se dosud volebního klání neúčastnil.

Konzervativci byli donedávna považováni za jasné favority, ale vládní labouristé vedení nepopulárním premiérem Brownem se na ně v posledních týdnech dotahovali. Průzkumy ukazují nadále vedení konzervativců, ale liší se v dohadech jejich převahy. Podle ankety otištěné v listu The Sun vedou toryové o deset procent, zatímco průzkum v dnešním The Guardian labouristé stáhli jejich vedení na pouhá čtyři procenta. Menší liberální demokraté se stabilně pohybují kolem 20 procent.V šanci získat křesla doufají i skotští nacionalisté.

Setkání v Buckinghamském paláci zahájilo kampaň před volbami, jejichž výsledek je nejotevřenější za posledních více než 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám