Hlavní obsah

Identifikovali druhou atentátnici z moskevského metra, poznal ji otec

Právo, Novinky, ČTK, aš, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští vyšetřovatelé identifikovali druhou atentátnici z moskevského metra. Je jí osmadvacetiletá Mariam Šaripovová z Dagestánu na severním Kavkaze. Oznámily to dnes ruské agentury s odvoláním na Národní protiteroristický výbor. Jejím rodičům byly odebrány vzorky DNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozhovor s otcem a s kolegou druhé atentátnice z moskevského metraVideo: Reuters

 
Článek

Podle komuniké byla Šaripovová jednoznačně rozpoznána jako teroristka, která se vyhodila do povětří na stanici Lubjanka pod sídlem ruské tajné služby. Údajně byla "manželkou pohlavára banditů Magomedaliho Vagapova působícího v Dagestánu".

Atentátnici, která zaútočila ve stanici metra Lubjanka, poznal na fotografiích její otec, učitel ze střední školy Rasúl Magomedov z dagestánské vsi Balachani. Úřadům se přihlásil sám.

„Na prokuraturu se obrátil otec Rasúl Maghomedov, který vysvětlil, že s manželkou jednoznačně poznali na fotografiích atentátnic zveřejněných na internetu svou dceru Mariam Šaripovovou,“ uvedl Gadži Chajčilajev z dagestánské prokuratury.

Otec viděl svou dceru naposledy v pátek 26. března, v neděli pak Mariam odjela s matkou a nákupy do dagestánské metropole Machačkaly. Tam zašla za kamarádkou . Matce zavolala, ať na ni nečeká a vrátí se domů sama. Od té doby se neozvala. „Můžeme potvrdit, že dívka byla skutečně nezvěstná a několik dní ji hledali,“ dodal Chajčilajev.

Její bratr Iljas byl už dříve odsouzen za členství v nezákonné ozbrojené skupině.

Konec spekulací o identitě  

Tisk dříve uvedl, že na stanici Lubjanka mohla útočit dvacetiletá Marcha Ustarchanovová, vdova po jednom z vůdců čečenských povstalců. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé však posléze tuto verzi popřeli.

Foto: Vladimir Davydov, Reuters

Nápis ve stanici metra Lubjanka

Na stanici Park kultury se odpálila sedmnáctiletá Džanet či Džennet Abdurachmanovová (podle jiných zdrojů Abdullajevová), vdova po veliteli dagestánských povstalců Umalatu Magomedovovi.

Atentáty v moskevském metru si vyžádaly dohromady 40 obětí. [celá zpráva]

Přihlásil s k nim vůdce čečenských rebelů Doku Umarov. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám