Hlavní obsah

Papež má imunitu, předvolání do USA mu nehrozí

Právo, BBC, vpl, ARD
Vatikán

Papeže Benedikta XVI., jehož právníci obětí obviňují ze spoluzodpovědnosti za zatajování sexuálního obtěžování dětí knězi, nemohou předvolat k výpovědi u soudu v zahraničí, protože má jako hlava státu imunitu. Listu Corriere della Sera to řekl předseda vatikánského soudu Giuseppe dalla Torre s tím, že s Vatikánem udržuje diplomatické vztahy přes 170 států včetně USA.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Vatikán uznávají jako svrchovaný stát a Svatého otce za jeho nejvyššího přestavitele,“ podotkl. Reagoval tak na strategii advokátů zastupujících oběti v USA, kteří ve snaze dokázat zanedbání ze strany Vatikánu chtějí dosáhnout, aby papež pod přísahou vypovídal v soudní síni.

Giuseppe dalla Torre odmítl názory, že biskupové v USA mohou být pokládáni za zaměstnance Vatikánu, takže finální zodpovědnost by nesl jejich „šéf“. Současně popřel tvrzení některých amerických právníků a kritiků církve o tom, že dokumenty Vatikánu v letech 1962 až 2001 nabádaly místní biskupy k tomu, aby nenahlašovali případy sexuálního zneužívání občanským úřadům.

Vatikán může přijít o část příjmů ze SRN

Vatikánu hrozí, že kvůli aférám přijde o část příjmů, protože bohatou německou církev, jednoho z jeho nejštědřejších přispěvatelů, opouštějí nespokojení věřící.

Televize ARD uvedla, že například v Mnichově odešel z katolické i luteránské církve za první tři měsíce dvojnásobek věřících proti obvyklému počtu.

Katolická církev, k níž se hlásí asi třetina Němců, v roce 2008 získala podle spolkového ministerstva financí asi 5,2 miliardy eur (132 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám