Hlavní obsah

V moskevské stanici metra Lubjanka útočila sedmnáctiletá vdova

Moskva

Ruští vyšetřovatelé zjistili totožnost jedné ze dvou sebevražedných atentátnic, které v pondělí v moskevském metru usmrtily 39 lidí. Napsal to v pátek list Kommersant s tím, že na stanici Lubjanka útočila sedmnáctiletá vdova po veliteli dagestánských povstalců Umalatu Magomedovi. Její totožnost ale ještě není potvrzená.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Květiny na stanici Lubjanka

Článek

V útočnici byla podle listu Kommersant "předběžně rozpoznána" sedmnáctiletá vdova po veliteli dagestánských povstalců Džennet Abdurachmanovová (podle jiných zdrojů Abdullajevová).

Její manžel Umalat Magomedov, povýšený na emíra Dagestánu, byl zabit v Chasavjurtu 31. prosince při kontrole auta. Když je policisté chtěli zastavit, jeho osádka odpověděla palbou. Policisté zastřelili všechny čtyři muže v autě. Mezi oběťmi byli i nižší povstalečtí velitelé Šamil Magomedov a Ibragim Ibijev.

I druhá atentátnice byla asi mladá vdova

Totožnost druhé atentátnice ještě nebyla určena. List Kommersant s odvoláním na vyšetřovatele už ve čtvrtek psal, že s velkou mírou pravděpodobnosti jde o dvacetiletou vdovu Marchu Ustarchanovovou. [celá zpráva]

Podle informací z Čečenska Ustarchanovová, po níž se pátrá jako po nezvěstné, měla stejnou jizvu jako teroristka ze stanice Park kultury.

Jejím mužem byl Saíd-Emin Chizrijev z Gudermesu, který byl zabit loni v říjnu při přípravě dalšího atentátu na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Obě ženy se nechaly naverbovat přes internet. Do Moskvy zřejmě přijely autobusem z dagestánského Kizljaru. Cestující si jich v autobuse, kde je doprovázel další člověk, všimli.

„Dobře jsme si tuto trojici zapamatovali. Každý z nich seděl na jiném místě a nebavili se spolu,“ sdělil jeden ze svědků a další dodal, že ženy něco schovávaly pod bundami: „Dívky nebyly tlusté, ale měly takovou divnou postavu.

Útoky si vyžádaly 39 obětí. [celá zpráva] Přihlásil se k nim hledaný radikál Doku Umarov.   [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám