Hlavní obsah

Britská matka hájí hackera, který se naboural do Pentagonu a NASA, autismem

Novinky,
Londýn/Houston

Britka Janis Sharpová se pokouší zabránit tomu, aby její 44letý syn Gary McKinnon byl vydán do USA kvůli hackerství. Tvrdí, že není vinen, protože trpí autismem. McKinnon, který ještě nebyl odsouzen, v letech 2001 a 2002 pronikl do počítačů amerického ministerstva obrany i armády a také do kosmické agentury NASA. Jednalo se o největší průlom do počítačové sítě amerických ozbrojených sil.

Foto: Novinky

Článek

Podle úřadů McKinnon se dostal nejen k tajným informacím, ale taky vymazal důležité soubory. Při jeho akci byla řada počítačů vypnuta a oprava sítě si vyžádala několik miliónů dolarů.

USA usilují o vydání McKinnona, s čímž Velká Británie souhlasila v roce 2006. Jeho právníci ale se odvolali a případ dosud není uzavřen. Advokáti tvrdí, že nemůže být vydán, protože trpí Aspergerovým syndromem, což je druh autismu, kdy je inteligence zcela normálně vyvinuta, ale porušeny jsou sociální vazby.

Na Facebooku má skupina odmítající jeho vydání 700 000 členů. Člen Pink Floyd David Gilmour, zpěvák a organizátor koncertu Live Aid Bob Geldof a zpěvačka skupiny Pretenders Chrissie Hyndeová natočili píseň Chicago - Change The World, jejíž výtěžek jde na pomoc McKinnonovi.

V USA autistického hackera odsoudili

Pro Sharpovou je ale špatnou zprávou, že stejná porucha nebyla vzata v potaz při souzení 28letého amerického hackera Alberta Gonzaleze. Ten byl hlavou skupiny, která se zmocnila čísel nejméně 90 miliónů kreditních a debetních karet. Přestože trpí Aspergerovým syndromem, byl odsouzen na dvacet let.

Gonzalez a jeho společníci ukradené údaje použili k neoprávněným výběrům peněz z účtů majitelů. U samotného Gonzaleze policie zabavila 1,5 miliónu dolarů (28 miliónů korun), které vybral z cizích účtů.

Centrum pro zpracování elektronických plateb odhadlo, že odškodnění klientů a nové zabezpečení dat ji přijde na 170 miliónů dolarů. Celkem byly škody vyčísleny na 200 miliónů dolarů. Gang působil na celém světě, čísla karet byla předána na Ukrajinu Maksymu Jastremijskému. [celá zpráva]

Přitom v letech 2005 až 2008 , kdy se zmocnil většiny údajů, pracoval jak agent tajné služby a dostával 75 000 dolarů ročně.

Aspergerův syndrom
Aspergerův syndrom je forma autismu. Lidé postižení tímto syndromem mají potíže s komunikací jako většina autistů, ale nemají problémy s inteligencí a s mluvením. Neumějí však využívat neverbální komunikaci a emoce, protože je jejich myšlení přísně exaktní a vychází čistě z reality.
Dětí s Aspergerovým syndromem je více než klasických autistů, poruchu je však mnohem těžší diagnostikovat, protože dítě komunikuje, jen je trochu jiné.
Typické pro ně je omezená schopnost sociální komunikace, neschopnost navázat mezilidské vztahy, nezájem o druhé a nedostatek sociální reciprocity. Mají zájem jen o několik věcí, za to hluboký, postrádají flexibilitu a mají stereotypní pohyby.Obtížně jaké zvládají jakékoli změny ve stereotypu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám