Hlavní obsah

Mladý Němec vyvraždil rodinu pro majetek, dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na doživotí bez možnosti předčasného propuštění poslal ve středu zemský soud v Ulmu do vězení devatenáctiletého mladíka, který zastřelil své rodiče a dvě sestry v touze po majetku. Jeho dvacetiletý pomocník dostal s ohledem na mládí a zdravotní postižení deset let vězení. Ze zbraní odcizených v místním střeleckém sdružení vypálili loni v dubnu na své oběti celkem 30 ran.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Advokát hlavního odsouzeného oznámil, že proti doživotnímu trestu podá odvolání.

Případ vyvolal loni v Německu velký rozruch. Podle žaloby jednal pachatel ryze ve snaze stát se jediným dědicem majetku rodiny. Svého spolužáka, trpícího takzvaným Aspergerovým syndromem, což je porucha osobnosti považovaná za mírnou formu autismu, přemluvil k účasti na činu. Oba nejprve v domě rodiny 19 výstřely zabili obě sestry iniciátora zločinu. Pak v místní restauraci navštívili rodiče a po zjištění, že se již brzy vrátí domů, se před nimi vrátili na místo činu a tam je dalšími 11 výstřely zabili. Dvacetiletý vyšetřovatelům tvrdil, že střílel na žádost spolužáka jen sám, soud mu to však z řady důvodů neuvěřil.

Původně byli oba pachatelé obžalováni také z několika vloupání, například do supermarketu a do tenisového klubu, od stíhání za to ale soud nakonec upustil. V platnosti zůstalo jen vloupání do střeleckého spolku, kde ukradli 15 zbraní a munici. Některé pak použili k činu.

Proces se kvůli ožehavosti tématu konal s vyloučením veřejnosti. Soud konstatoval obzvlášť závažnou vinu hlavního pachatele, a proto u něj neuznal zásadu neplnoletosti v době spáchání činu. Udělil doživotní trest, což spolu s konstatováním obzvlášť přitěžujících okolností vylučuje podle německého právního řádu podmínečné propuštění po odpykání 15 let. Soud kromě toho stanovil, že před jakoukoli úvahou o ukončení trestu musí být úředně přezkoumáno, zda dotyčný stále ještě představuje nebezpečí pro společnost a zda proto může být propuštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám