Hlavní obsah

Údajný terorista Mustafa Labsí na Slovensku azyl nedostal

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Údajnému teroristovi Mustafa Labsímu definitivně zamítli azyl na Slovensku. V úterý o tom rozhodl slovenský Nejvyšší soud. Proti tomuto rozhodnutí není možné odvolání.

Foto: Jan Koller, ČTK

Mustafa Labsí

Článek

Alžířan Labsí přesto projevil zájem žít na Slovensku, v rámci tzv. tolerovaného pobytu na 180 dní s možností dalšího prodloužení, o které chce slovenské úřady požádat.

Na Slovensku má exmanželku i syna. Jeho bývalá žena Tatiana se s ním před několika týdny rozvedla a soud Labsímu zakázal i setkávání se synem.

Labsí se chce proti tomuto rozhodnutí odvolat. Pokud mu slovenská policie tzv. tolerovaný pobyt nepřizná, bude ze Slovenska vyhoštěn pravděpodobně do Rakouska, odkud přicestoval.

Nejvyšší soud ho označil za možné nebezpečí pro Slovensko. „Slovensko přijalo tři vězně z Guantánama. Oni nepředstavují nebezpečí?“ zeptal se soudu Labsí. Podle Nejvyššího soudu Labsí nesplnil podmínky pro udělení azylu, protože nedokázal, že ho v rodné zemi pronásledují pro politické přesvědčení.

Labsí byl odsouzený ve Francii a v Alžírsku za členství v teroristické skupině a padělání dokladů. Přiznal, že absolvoval výcvik se zbraněmi. Labsí byl údajně v kontaktu s teroristickou organizací al-Káida. Alžířan v minulosti nedostal azyl ani ve Francii, Německu, Kanadě a Rakousku.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku vězní teroristu z al-Kajdy

V bratislavském Justičním paláci vězní 37letého Alžírana Mustafu Labsího, který absolvoval výcvik v Afghánistánu a má kontakty na teroristickou síť al-Kajda....

Alžír požádal Slovensko o vydání teroristy

Alžír požádal Slovensko o vydání mezinárodně hledaného teroristy Mustafu Labsiho (37), který je zadržovaný ve vězení v bratislavském Justičním paláci. Labsi...

Terorista Labsí požádal na Slovensku o azyl

Alžířan Mustafa Labsí (37), který je zadržovaný v bratislavském Justičním paláci pro podezření z napojení na teroristickou síť al-Kajda, požádal na Slovensku...

Výběr článků

Načítám