Hlavní obsah

Berlusconi i extremistická Liga severu ve volbách posílili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Velký úspěch zaznamenal italský premiér Silvio Berlusconi v regionálních volbách, ve kterých jeho koalice zvítězila v šesti z celkem třinácti krajů. Na úkor opozice si tak polepšila o čtyři oblasti. Část úspěchů však získala Liga severu vedená populistou Umbertem Bossim . Nedělní a pondělní volby však poznamenala nejnižší volební účast za posledních 15 let, hlasovalo jen 64 procent voličů, zatímco v roce 2005 jich bylo 72 procent.

Foto: Alessia Pierdomenico , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Pravý střed před volbami ovládal jen dva z třinácti regionů, kde se volilo. Koalice počítala s tím, že by díky Berlusconiho popularitě mohla získat celkem čtyři až pět krajů. Volby se považovaly za druh referenda o Berlusconim. Levicový list la Repubblica psal, že Berlusconi v testu obstál navzdory privátním aférám, sexuálním skandálům a obnovení soudních procesů.

Podle zveřejněných výsledků si pravý střed zachoval dva kraje na severu, které měl doposud - Lombardii a Benátsko. V Benátsku dosáhl výrazného vítězství kandidát populistické Ligy severu Luca Zaia. Pravý střed porazil levici i ve dvou regionech na jihu, v Kampánii a Kalábrii.

Berlusconiho konzervativci zvítězili i v Piemontu a Laziu, kde byla situace podle pondělních předběžných výsledků nerozhodná. Obě oblasti předtím ovládala opozice.

Levý střed si dokázal udržet převahu v sedmi krajích, včetně svých bašt v krajích Toskánsko a Emilia Romagna.

Opoziční Demokratická strana (PD) hodnotí výsledky také pozitivně. "Tento volební výsledek nám dodal odvahu usilovat o volební vítězství v parlamentních volbách za tři roky a vyvolat v této zemi politickou změnu," řekl Gianni Letta z PD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám