Hlavní obsah

Popularita Sarkozyho je na minimu od jeho nástupu

Právo, DPA, nek
Paříž

Popularita francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho je na nejnižší úrovni od jeho nástupu do úřadu v květnu 2007. Podporu mu nyní vyjadřuje už jen 30 procent Francouzů, což je o šest procent méně než před měsícem. Vyplývá to z průzkumu institutu Ifop pro pařížský nedělník Le Journal du Dimanche.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Podle politologa Luca Parodiho se na osobu Sarkozyho koncentruje krize důvěry v jeho vládu. Premiér Francois Fillon se přitom těší o 19 procent vyšší podpoře než prezident, což je ve Francii dosud nevídaný jev.

Komentátoři vidí ve Fillonovi možného konkurenta Sarkozyho v příštích prezidentských volbách, které se uskuteční za dva roky. Fillon ale tyto ambice popírá. „Moje koncepce je jasná: Ministerský předseda uskutečňuje politiku prezidenta,“ řekl listu premiér. Fillon chce být podle svých slov loajálním vůči Sarkozymu, a to i v případě, že by jej prezident odvolal z funkce.

Francouzský tisk nevylučuje, že šéf Elysejského paláce na podzim provede rekonstrukci vlády, kterou už nepovede Fillon a jejímž úkolem bude mj. příprava znovuzvolení Sarkozyho.

Reklama

Související témata:

Související články

Villepin zakládá vlastní politické uskupení

Bývalý francouzský premiér Dominiqie de Villepin zakládá nové politické uskupení s cílem nabídnout voličům alternativu vůči vládnímu Svazu pro lidové hnutí...

Výběr článků

Načítám