Hlavní obsah

Obchod se zbraněmi ve světě roste

Praha/Stockholm

Obchod s konvenčními zbraněmi během posledních čtyř let ve světě vzrostl o 22 procent i navzdory ekonomické krizi a hlavními hráči na trhu jsou Spojené státy a Rusko. Obě velmoci se na světovém vývozu zbraní od roku 2005 do roku 2009 podílely dohromady více než 50 procenty. Největšími dovozci jsou Čína a Indie. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: MOD/Crown Copyright, Reuters

Rostoucí prodej konvenčních zbraní souvisí především se zájmem o moderní bojové letouny.

Článek

Spojené státy se na světovém prodeji konvenčních zbraní podílejí 30 procenty. Dodávají je do zhruba stovky zemí, mezi které patří také jejich spojenci ze Severoatlantické aliance. Hlavními odběrateli amerických zbraní jsou Jižní Korea, Izrael a Spojené arabské emiráty. Velkou část vývozu USA tvoří prodej bojových letounů a vojenského vybavení.

Rusko se na světovém prodeji zbraní podílí zhruba z jedné čtvrtiny. Jeho hlavními odběrateli jsou Čína a Indie, které se během posledních čtyř let staly také největšími dovozci zbraní. Další významné trhy pro ruské zbraně jsou Alžírsko a Malajsie.

Částky za prodané či koupené zbraně většina vlád nezveřejňuje, odborníci ale odhadují, že ročně se ve světě utratí za zbrojení přes bilión dolarů (zhruba devatenáct biliónů korun). To odpovídá asi dvěma procentům světového hrubého domácího produktu.

Na třetím místě ve světovém vývozu zbraní je Německo, které se od roku 2005 do roku 2009 podílelo na světovém prodeji zbraní 11 procenty. Jeho prodej stoupl o více než sto procent především díky obrněným vozům. Na čtvrtém místě je Francie s osmi procenty ze světového prodeje, uvádí zpráva SIPRI, která se však nezaměřuje na lehké a jaderné zbraně.

 Nárůst v Jižní Americe i v jihovýchodní Asii

O 150 procent stoupl v posledních čtyřech letech prodej zbraní zemím Jižní Ameriky. Venezuela například loni získala od Ruska úvěr ve výši 2,2 miliardy dolarů (zhruba 41,5 miliardy korun) na dodávky ruských tanků a raket. Nejvíce zbraní v Jižní Americe od roku 2005 dovezlo Chile.

Do první pětky dovozců zbraní se kromě Číny a Indie zařadily také Jižní Korea, Spojené arabské emiráty a Řecko. Výrazně také stoupl dovoz zbraní do Indonésie a Malajsie.

Roste zájem o bojové letouny

Rostoucí prodej konvenčních zbraní souvisí podle SIPRI především se zájmem mnoha zemí o moderní bojové letouny. Zároveň si ale západní země dělají obavy z rostoucích zbrojních arsenálů v Jižní Americe, severní Africe, jižní Asii, jihovýchodní Asii a na Blízkém východě.

"Zaznamenáváme znaky konkurenčního chování v nákupu zbraní v Jižní Americe," podotkl analytik SIPRI Mark Bromley. "Pro snížení napětí v oblasti se musí zavést větší transparentnost," dodal. Podobná destabilizace regionu hrozí podle ústavu také v jihovýchodní Asii a v Africe.

"Je znepokojivé, že zbraně proudí do nestabilních částí Afriky. V období 2005 až 2009 získal Súdán ozbrojená vozidla a vojenská letadla od Ruska, Číny a Běloruska. Ukrajina pokračovala v roce 2009 v dodávkách bitevníků Su-25 Čadu a do Keni prodala 110 tanků T-72M," dodává zpráva SIPRI.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám