Hlavní obsah

Britští konzervativci získali mediální podporu do vyrovnaných voleb

Londýn

Nejčtenější britský týdeník News of the World, který vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, v sobotu vyjádřil podporu před blížícími se parlamentními volbami šéfovi opozičních konzervativců Davidovi Cameronovi. Doposud přitom byl nakloněn premiérovi a vůdci labouristů Gordonovi Brownovi.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Předseda britské Konzervativní strany David Cameron

Článek

Týdeník, který ve třech posledních volbách od roku 1997 podporoval labouristy a jejich bývalého vůdce Tonyho Blaira, zdůvodnil svůj obrat potřebou ostré změny. Konzervativci údajně představují jasnou "naději na zářivější, jistější, důstojnější a zdravější budoucnost". "Nastal čas dát změnám šanci a vykročit kupředu rázně a s nadějí," dodal list.

Murdochovy další noviny - nejčtenější deník The Sun - se za konzervativce postavil již v září loňského roku.

Poslední předvolební průzkumy v Británii nedávají naději na dosažení nadpoloviční většiny v parlamentu žádné z hlavních politických stran. Konzervativci si sice udržují několikaprocentní náskok před vládními labouristy, ale bez koaličního partnera se při tvorbě vlády možná neobejdou. Třetí liberální demokraté tak mají šanci se stát pověstným jazýčkem na vahách.

Podle průzkumu agentury YouGov, který dnes zveřejnil nedělník Sunday Times, labouristé snížili náskok prvních konzervativců na pět procentních bodů. Opoziční strana by tak měla získat 37 procent hlasů, vládní levice 32 procent a liberálové 19.

Podle agentury ICM, jejíž výsledky vytiskl News of the World, je rozdíl osm procentních bodů. Konzervativci vedou s 39 procenty, labouristé jsou druzí s 31 procenty a liberálové se drží na 19 procentech.  Mnohé voliče údajně znepokojil poslední státní rozpočet vládních labouristů, který mimo jiné předpokládá růst rozpočtových nákladů a zvýšení státního dluhu.

Termín voleb v Británii zatím oficiálně vyhlášen nebyl, ale všeobecně se očekává, že by se měly uskutečnit 6. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám