Hlavní obsah

Bývalý prezident Chirac bude souzen, hrozí mu až 10 let

– Paříž

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac bude souzen pro obvinění z podílu na korupci v době svého řízení pařížské radnice, a to letos v listopadu či příští rok v únoru. Sdělila to v pátek místní justice. Podle agentury AP mu hrozí až desetileté vězení.

Článek

Proti Chirakovi bylo loni zahájeno vyšetřování kvůli fiktivním pracovním místům na pařížské radnici v letech 1977 až 1995. Případ souvisí s údajně nezákonným financováním strany Sdružení pro republiku (RPR), v jejímž čele Chirac stál a jejíž nástupnickou organizací je dnešní vládní strana Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Začátkem 90. let měla radnice údajně na výplatní pásce 21 lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro RPR. Stranické záležitosti tak byly údajně placeny z daní, což by byla zpronevěra veřejných financí a také zneužití pravomoci. Chirac, který byl prezident v letech 1995 až 2007, vždy popíral, že se dopustil něčeho nezákonného.

Sedmasedmdesátiletý politik je vyšetřován také v jiném finančním skandálu kolem dalších sedmi údajně fiktivních míst na radnici. Pokud by i v tomto případu byl nakonec souzen, budou oba případy projednány v jednom procesu v únoru 2011. Pokud půjde jen o první případ, bude podle agentury AFP soud letos v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám