Hlavní obsah

Villepin zakládá vlastní politické uskupení

Právo, DPA, nek
Paříž

Bývalý francouzský premiér Dominiqie de Villepin zakládá nové politické uskupení s cílem nabídnout voličům alternativu vůči vládnímu Svazu pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho. Villepin to ve čtvrtek oznámil s tím, že organizace vznikne 19. června. V tento den sdělí také její název.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Dominique de Villepin

Článek

Termín připadá na den po 70. výročí legendárního prohlášení generála Charlese de Gaulla z 18. června 1940, kdy z Londýna vyzval Francouze k boji proti německým okupantům.

Oznámení vzniku nové organizace, kterou si Villepin podle komentátorů chce vytvořit platformu pro svou kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2012, načasoval krátce po debaklu UMP v regionálních volbách. [celá zpráva]

„Potřebujeme změnu,“ zdůraznil Villepin, jenž je zatím také členem UMP. „Je nepřijatelné žít v zemi, v níž nerovnost a nespravedlnost nabraly takových rozměrů. Lidé nejsou zvědaví na nějaké zákulisní čachry a technické úpravy,“ dodal během rozsáhlé kritiky vládní politiky UMP, aniž by však zmínil jméno svého rivala Sarkozyho.

Villepin o své případné prezidentské kandidatuře hovořit nechtěl, současně ji však nevyloučil. „Služba Francouzské republice je alfou a omegou mé politické práce,“ řekl.

Villepin usiloval o prezidentskou kandidaturu už v posledních volbách v roce 2007. Nominaci za UMP ale získal Sarkozy, což Villepin nesl s nelibostí.

Bruniová nechce, aby Sarkozy opět kandidoval

Sarkozyho manželka Carla Bruniová by si přála, aby její muž podruhé na prezidentské křeslo nekandidoval. „Možná se bojím, že v tom nechá zdraví, možná mám chuť prožít to, co nám zbývá k žití, v určitém klidu. Ale ať bude jeho rozhodnutí jakékoli, přijmu ho,“ řekla magazínu listu Le Figaro.

Villepin a Sarkozy se v oblibě nemají
Mezi oběma politiky panuje otevřená válka už od roku 2004, kdy propukla tzv. aféra Clearstream, v níž šlo o údajný Villepinův pokus očernit Sarkozyho. Jistý anonym tehdy zaslal justici počítačové listiny lucemburské finanční společnosti Clearstream, v níž se měly prát špinavé peníze. Z dokumentů vyplývalo, že někteří politici a manažeři mají tajná zahraniční konta, na která jim prý chodily provize za prodej francouzských vojenských lodí na Tchaj-wan.
Na seznamu se ocitlo i jméno Sarkozyho, jenž byl tenkrát ministrem vnitra a soupeřil s Villepinem o prezidentskou nominaci. Dokumenty se ale po vyšetřování tajnými službami ukázaly jako zfalšované. Villepin, který jako ministr zahraničí šetření nařídil, prý ale výsledky záměrně zadržoval, údajně proto, aby stín podezření na Sarkozym ulpěl natrvalo.
Villepin kvůli tomu stanul před soudem, který jej ale letos v lednu zprostil obžaloby. Protože se státní zástupce odvolal, bude případ posuzovat soud vyšší instance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám