Hlavní obsah

Na jihu Ruska zastřelili vůdce teroristů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalčik

Ruští vojáci zabili ve středu večer v Nalčiku na jihu Ruska jednoho z významných představitelů místních radikálních islamistů Anzora Astěmirova. Uvedly to ve čtvrtek bezpečnostní orgány Kabardinsko-balkarské republiky. Rusko ho kromě jiných teroristických akcí vinilo i z útoku na vládní a policejní úřady, který si v roce 2005 v Nalčiku vyžádal smrt 140 lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník ruských bezpečnostních sil střeží místo zásahu.

Článek

V Nalčiku byl Astěmirov zabit při přestřelce poté, co policisté chtěli ve 22:15 moskevského času zkontrolovat jeho doklady. Jeho spolubojovník byl zraněn a nyní se podniká operace na jeho zadržení, uvedla agentura RIA Novosti.

Při bezpečnostní akci byly také zajištěny tři nálože vlastní výroby, pistole a mapa města s vyznačenými cíli.

Astěmirov měl stát jak za útokem z října 2005 [celá zpráva], tak za útokem na zařízení protidrogového úřadu z prosince 2004.K útokům se původně hlásil Šamil Basajev.

Severní Kavkaz, kam vedle Kabardinsko-balkarské republiky patří hlavně Čečensko, Ingušsko a Dagestán, se v poslední době stal dějištěm každodenních ozbrojených policistů a vojáků proti muslimským radikálům, připomíná ČTK.

Islámský radikalismus na Kavkaze už loni označil ruský prezident Dmitrij Medveděv za nejvážnější politický problém Ruska. Namísto politických prostředků ale jednoznačně nařídil systematickou likvidaci fundamentalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám