Hlavní obsah

Británie neotevře znovu případ korupce zbrojovky BAE Systems

Londýn
Aktualizováno

Londýnský soud ve středu odmítl přezkoumání dohody protikorupčního úřadu s koncernem BAE, která uzavírá vyšetřování údajné korupce týkající se i ČR. Sdělila to organizace Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT), která spolu s další neziskovou skupinou žádost o soudní přezkoumání podala.

Článek

Zbrojovka BAE Systems 5. února přistoupila na to, že platí 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii. Firma se přiznala, že klamala úřady ohledně plateb, které jí „s velkou pravděpodobností“ pomohly získat kontrakty na zbraně. V souvislosti bylo zastaveno stíhání Mensdorffa-Pouillyho obviněného z korupce při prodeji stíhaček gripen, protože bylo uzavřeno prošetřování celého koncernu. [celá zpráva]

Na začátku března organizace Corner House a Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) v požádaly o přezkoumání mimosoudní dohody SFO s BAE Systems. Organizace také chtějí, aby soud přezkoumal rozhodnutí SFO zrušit obvinění rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, který byl podezřelý, že uplácel v kauze gripen.

Corner House a CAAT nebyly spokojeny s tím, že v Británii dohoda prý neodráží závažnost obvinění z korupce a že SFO pominul údajnou korupci při zbrojních dodávkách do České republiky, Jižní Afriky a Rumunska. [celá zpráva]

CAAT a organizace Corner House se nyní radí s právníky, zda se odvolají. Obě organizace ve středu vyjádřily nad rozhodnutím soudu zklamání. "Jsme samozřejmě zklamáni. Rozhodnutí naznačuje, že zákon umožňuje ohromné společnosti zaplatit malou finanční pokutu za účetnické nesrovnalosti místo toho, aby byla veřejně souzena kvůli závažnějším obviněním," uvedla Kaye Stearmanová z CAAT.

Reklama

Výběr článků

Načítám