Hlavní obsah

Novinář v Evropském parlamentu zatýkal Blaira

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Bruselský dopisovatel irské tiskové agentury a britského deníku The Guardian se v pondělí v Evropském parlamentu pokusil o zatčení britského expremiéra Tonyho Blaira. Se slovy, že jde o občanské zatčení, chtěl, aby s ním odešel na nejbližší policejní stanici, informoval server EUObserver.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair v Evropském parlamentu

Článek

Blair jako zvláštní vyslanec tzv. Blízkovýchodního kvarteta před europoslanci referoval o vývoji blízkovýchodního dialogu. David Cronin, reportér agentury Press Service a pravidelný dopisovatel Guardianu, se krátce před Blairovým vystoupením k němu přiblížil a chytil ho za ruku. „Pane Blaire, toto je občanské zatčení. Jste vinen z válečných zločinů,“ řekl expremiérovi.

Než ho stačil požádat, aby s ním šel na nejbližší policejní stanici, oddělila ho od Blaira ochranka. Nato sám opustil jednací sál. O půl hodiny později se do něj pokusil vrátit, ale to mu bylo znemožněno.

Cronin později uvedl, že ho inspirovaly pokusy o zatčení zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho aktivistou Peterem Tatchellem v Londýně v roce 1999 a v Bruselu o dva roky později. Blair je podle něj vinen ze spáchání či napomáhání k zločinům nejen v Iráku a Afghánistánu, ale i na palestinských územích, v Libanonu a v Srbsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám