Hlavní obsah

Británie vypověděla izraelského diplomata kvůli zneužití pasů při vraždě v Dubaji

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Velká Británie vypověděla v souvislosti se zneužitím britských pasů při vraždě palestinského radikála Mahmúda Mabhúha v Dubaji izraelského diplomata. V úterý to v dolní komoře parlamentu oznámil ministr zahraničních věcí David Miliband. Podle deníku The Times se jedná o jednoho z nejvýše postavených pracovníků Mossadu v Británii.

Článek

Kvůli Milibandově vystoupení přerušila americká stanice CNN i proslov prezidenta Baracka Obamy před podpisem přelomového zákona o reformě zdravotnictví. Miliband uvedl, že se neprokázala žádná spojení mezi dvanácti Brity, jejichž pasy byly zneužity, a vraždou Mabhúha. Ministr po svém izraelském protějšku Avigdoru Liebermanovi žádal vysvětlení, kterého se nedočkal.

„Vláda Velké Británie považuje záležitost za velmi vážnou. Představuje hluboké pohrdání suverenitou Velké Británie,“ řekl Miliband s tím, že zneužití identity Britů je šokující.

Izrael je podle něj spřátelenou zemí s demokratickou tradicí a je významným spojencem na mezinárodní scéně. Británie s ním chce mít dobré vztahy, ale musí mít zaručeno, že se případ nebude opakovat.

Ministr doplnil, že lidem, jejichž údaje byly zneužity, vláda poskytla nové pasy s biometrickými prvky.

Vražda v hotelu

Televize SkyNews uvedla, že Británie má důkazy, že pasy byly duplikovány. Podle vlády to ale není přímé obvinění, že by za vraždou Mahmúda Mabhúha stál přímo Izrael.

Mahmúd Mahbúh kupoval zbraně pro radikální palestinské hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy a je vyhraněně protiizraelské. Izraelská tajná služba Mossad měla Mabhúha na předním místě v seznamu hledaných osob.

Mahbúh byl 20. ledna nalezen mrtev v hotelovém pokoji v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE). Tamní policie identifikovala třicetičlennou skupinu údajných vrahů a jejich pomocníků, z nichž 12 lidí mělo britské pasy, šest irské, čtyři francouzské, tři australské a jeden německý. [celá zpráva]

Všechny země se proti zneužití pasů ohradily. [celá zpráva]

Z vraždy dubajská policie obvinila izraelskou tajnou službu Mossad. [celá zpráva] I izraelský tisk naznačoval, že Mabhúha skutečně mohl zlikvidovat Mossad.

Izrael v reakci na vyhoštění svého diplomata z Británie uvedl, že ho vypovězení mrzí. Sám o podobném kroku vůči britskému zastoupení neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám