Hlavní obsah

Maďarská krajní pravice uvažuje o revizi hranic

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Maďarská extrémní strana Jobbik uvažuje o revizi trianonské smlouvy, která po první světové válce určila hranice ve střední Evropě. Podle agentury MTI to na předvolebním mítinku ve městě Debrecín uvedl stínový ministr spravedlnosti strany Jobbik Tamás Gaudi-Nagy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Členové strany Jobbik a Maďarské gardy mají na sobě trička s mapou historického velkého Uherska a trička s nápisem „Jsem starší, než Slovensko“.

Článek

Podle Gaudi-Nagye by se úprava stávajících hranic mohla uskutečnit prostřednictvím referenda.

Početná maďarská menšina žije v Rumunsku, na Ukrajině, na Slovensku, v Srbsku a v Chorvatsku.

Europoslanec Jobbiku Csanád Szegedi označuje nedotknutelnost stávajících hranic za klamnou iluzi. „V létech 1989 až 2009 se nabízelo několik historických okamžiků, kdy se mohlo uskutečnit maďarsko-maďarské sjednocení,“ říká Szegedi. Za takové označil rozpad Jugoslávie, Sovětského svazu a Československa.

Armáda údajně nacvičuje přechod přes řeku

Podle předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty Maďaři nacvičují přechod přes řeku. „Vyzývám všechny Slováky, aby se měli na pozoru. Nevím, co probudí Slováky, aby zvýšili svou obranyschopnost,“ uvedl Slota.

Podle předsedy SNS je cílem maďarské politiky politická autonomie jižního Slovenska a jeho následné utržení pomocí referenda. „Je to podobný scénář, jako v Kosovu,“ dodal Slota.

Volební program strany Jobbik obsahuje myšlenku „opětovného sjednocení maďarského národa nespravedlivě rozděleného v průběhu dvacátého století“. Předseda strany Jobbik Gábor Vona v rozhovoru pro Právo potvrdil, že chtějí nabídnout Maďarům žijícím v sousedních zemích maďarské občanství. Jobbik chce rovněž dvojnásobně zvýšit výdaje na zbrojení a zvýšit stav armády ze současných 30 tisíc na 72 tisíc vojáků.

V Maďarsku se koná první kolo parlamentních voleb 11. dubna a druhé kolo 25.dubna 2010. Jasným favoritem je pravicová stran Fidesz Viktora Orbána, kterou by volilo téměř 40procent Maďarů. Vládní socialisté za osm let u moci ztratili do značné míry podporu veřejnosti. Jejich popularita dosáhla historického dna a pohybuje se kolem 12 až 15 procent. Extremisté z Jobbik-u mohou reálně získat přes deset procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám