Hlavní obsah

Britskou vládu zasáhl další skandál, ministři šli na ruku korporacím

– Londýn
Novinky, rei

Britskou vládní labouristickou stranu postihl nedlouho před volbami další skandál. Bývalý náměstek ministra financí Stephen Byers reportérovi v utajení před skrytou kamerou přiznal, že spolu s dalšími kolegy z kabinetu pomáhal měnit zákony ve prospěch velkých firem.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Byers

Článek

Byers reportérovi listu The Sunday Times a televize Channel 4 řekl, že byl jako "taxík k mání", který si vydělal až 5000 liber (zhruba 150 000 korun) denně. Později svá slova vzal zpět s tím, že přeháněl. Sám pak požádal o vyšetření parlamentní komisí.

Stejně jako Byers byli přistiženi také další bývalí ministři Geoff Hoon a Patricia Hewittová, jak přiznávají, že využili svůj vliv za úplatky.

Byers, rovněž bývalý ministr obchodu i dopravy a nynější poslanec, tvrdí, že se proti pravidlům neprovinil. Skrytá kamera ovšem zachytila, jak říká, že s tehdejším ministrem dopravy Lordem Adonisem tiše připravil zákonnou změnu ve prospěch železniční společnosti Network Rail a na žádost firmy Tesco ve spolupráci s ministrem obchodu prosadil úpravu pravidel pro označování potravin. Mluvčí obou firem to popírají.

Opoziční konzervativci vyzvali premiéra Gordona Browna, aby zřídil nezávislý vyšetřovací výbor. Podle jejich předsedy Davida Camerona jsou labouristé u moci příliš dlouho a ztratili pojem o tom, jak se mají chovat.

Británii čekají v květnu volby.

Pravidla lobbingu
Britští poslanci nemají zakázáno pracovat pro korporace, nicméně takový vztah je považován za kontroverzní. Veškeré platby musí zákonodárci uvádět ve zvláštním registru.
Rovněž veškeré platby, které obdrží bývalý ministr dva roky po odchodu z úřadu, musí být hlášeny. Navíc mají ministři obyčejně rok zapovězenou práci v odvětví, které měli ve vládě na starosti. Jak labouristé, tak konzervativci a liberální demokraté chtějí toto pravidlo zpřísnit.
Ministři mají samozřejmě zakázáno předkládat návrhy zákonů za úplatek.
zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám