Hlavní obsah

Lavina ve Velké Fatře zabila dva Čechy

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Martin
Aktualizováno

Životy dvou českých turistů si vyžádal pondělní pád laviny v Necpalské dolině na Velké Fatře na Slovensku. Třetí osoba, lyžařka, vyvázla ze sněhového závalu sama.

Lavina ve Velké Fatře zabila dva ČechyVideo: ČTK

 
Článek

Lavina spadla v dolině asi 15 kilometrů od Martina kolem poledne. Jak Právu potvrdil náčelník Horské služby ve Velké Fatře Vladimír Vítek, ženě se podařilo z laviny vyhrabat a přivolala pomoc. „Těla dalších dvou jsme našli po několikahodinovém pátrání. Lékař konstatoval smrt,“ dodal.

První oběť byla nalezena pod 1,5 metrovou pokrývkou sněhu, druhá o pět hodin později dvakrát hlouběji. Skialpinisty pomáhali hledat záchranáři s lavinovými psy a dva vrtulníky.

Původně se hovořilo o celkem šesti zasypaných českých turistech, to se nakonec nepotvrdilo.

Češi patřili k desetičlenné skupině, která se ubytovala na Chatě pod Borišovem. Pět z nich se v pondělí vydalo lyžovat do žlebu, i když platil druhý stupeň lavinového nebezpečí. „Dva utrhli lavinu, která je smetla do údolí,“ uvedl Vítek. Lavina strhla také mladou ženu, která se však udržela na povrchu. Dva členy skupiny lavina nezachytila.

Za poslední týden jde již o druhou lavinu na Slovensku, která zachytila české turisty. Před týdnem ve středu zabila lavina při výstupu na horu Poludňový grúň v Malé Fatře českého snowboardistu. Jeho kamarád s odřeninami a mírným podchlazením přežil. Ze sněhové masy se dokázal vyhrabat a přivolat záchranáře.

Dvanáct kilometrů dlouhá Necpalská dolina je oblíbeným turistickým místem. Začíná v obci Necpaly a končí pod úpatím hory Ploská.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Pod lavinou v Necpalské dolině ve Velké Fatře na severu Slovenska zahynuli 22. března dva čeští turisté.

Ve Velké Fatře leží v současné době na některých místech až 80 centimetrů sněhu. Horská služba na celý pondělní den vyhlásila mírné lavinové nebezpečí, tomu odpovídá druhý stupeň na pětibodové škále. Sněhová pokrývka vlivem oteplení částečně sedla k povrchu, na strmých svazích je jen mírně zpevněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám