Hlavní obsah

Imigrant šel pěšky Eurotunelem do Anglie, uprostřed ho to přestalo bavit

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Téměř 26 kilometrů urazil pěšky železničním tunelem pod Lamanšským průlivem ilegální 23letý imigrant z Egypta, než se nakonec sám vydal do rukou úřadů poté, co náhle změnil názor na život v Anglii.

Foto: Profimedia.cz

Vlak vyjíždí z Eurotunelu ve francouzském Calais

Článek

Jak napsal čtvrteční The Daily Telegraph, Ameru Hasanovi zbývalo urazit k Doveru na pobřeží ještě asi 11 kilometrů, když si uvědomil, že chce žít raději v „civilizované“ zemi. Nebezpečnou pouť tunelem proto přerušil a čekal, až jej ostraha zatkne a předá francouzské policii.

„Už jsem nechtěl pokračovat do Anglie. Jsou tam rasisté a pokaždé si myslí, že přenáším bombu,“ řekl agentům. Policie ho převezla zpět do Francie, kde byl v urychleném řízení odsouzen ke dvěma letům vězení a k následné deportaci.

Z Anglie byl Hasan vyexpedován nejméně už jednou, když se snažil získat pokoutně azyl s představou, že se ztratí v černé ekonomice. Také do Francie vstoupil ilegálně. Soudí se, že z Egypta cestoval přes Libyi a poté na malé lodi přes Středozemní moře.

Přestalo ho to bavit

Před soudem vylíčil, jak si představoval projít tunelem, jímž vlaky Eurostar projíždějí rychlostí až 160 km/hod. „Pochodoval jsem od 22.45 h do osmi hodin ráno – a viděl jsem, jak se vlaky kolem mě řítí každých asi 10 minut. Pokaždé jsem se pověsil na železnou tyč chodníku, který je sotva metr široký. Nakonec jsem to vzdal, protože mě to přestalo bavit.“

Policie dorazila poté, co Hasana zachytily kamery v tunelu. „Pravděpodobně nechtěl způsobit mnoho potíží, ale nebezpečí bylo velké. Projelo celkem 39 vlaků. Mohl být zabit a v ohrožení byla i bezpečnost cestujících,“ řekl mluvčí společnosti Eurotunnel, která provozuje spojení mezi kontinentální Evropou a Británií pod kanálem La Manche.

Reklama

Výběr článků

Načítám