Hlavní obsah

Brusel navrhne vytvoření programu půjček na pomoc Řecku

Aktualizováno

Evropská komise navrhne vytvoření programu státních půjček, které mají pomoci zadluženému Řecku. Novinářům to v pátek řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Řekům by případně půjčily jen země eurozóny, nikoliv celé Evropské unie. S mechanismem však musí jejich lídři souhlasit, jednat by se o něm mělo na nadcházejícím summitu EU.

"Vyzývám lídry EU, aby s vytvořením tohoto nástroje vyslovili souhlas co nejdříve," řekl šéf komise vybraným novinářům z tiskových agentur. Podle něj není možné prodlužovat současnou situaci.

Řecko sice v současnosti EU ani například Mezinárodní měnový fond o pomoc nepožádalo, ale řecký premiér Jorgos Papandreu varoval, že se blíží doba, kdy si jeho země již nebude moci půjčovat.

"Takový nástroj by se skládal ze systému bilaterálních půjček a byl by plně v souladu s částí evropských smluv, která zakazuje pomoc zemím eurozóny, a navíc by byl spojen s řadou podmínek," popsal Barroso případný mechanismus. Jako představitel Evropské komise tak vůbec poprvé potvrdil předchozí mediální spekulace, že případná pomoc Řecku by se skládala z půjček, a nikoliv například záruk za úvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám