Hlavní obsah

ETA zabila francouzského policistu

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Paříž
Aktualizováno

Baskická teroristická organizace ETA zabila v úterý 52letého francouzského policistu. Z útoku ji obvinil španělský premiér José Luís Rodriguez Zapatero. Útočník se po zatčení přiznal, že patří k ETA. Francouzská policie má mezi hypotézami i možnost, že tomu tak skutečně je.

Foto: Vincent West , Reuters

Zásah španělské policie proti mladým radikálům ETA

Článek

Zapatero označil vraždu za „kriminální čin provedený teroristickou skupinou ETA“.

Policista byl zastřelen v přestřelce, když se strážci pořádku snažili zjistit identitu lidí podezřelých z krádeží aut na jihovýchodním předměstí Paříže Dammarie-les-Lys.

Když policisté zjišťovali totožnost posádky jednoho auta, z druhého auta na ně začali střílet. Jednoho policistu zasáhli do hrudi. Ten následkům zranění podlehl.

Pokud se potvrdí, že muž patří k ETA, byl by to první případ, kdy by baskičtí separatisté zabili francouzského policistu. Španělský tisk uvádí, že se zadržený útočník označil za člena ETA a francouzští vyšetřovatelé sledují i tuto stopu. V souvislosti s vraždou pátrají po pěti podezřelých. Je mezi nimi i jedna žena.

Francie a Španělsko proti ETA

ETA, která čelí velkému tlaku ze strany španělských úřadů, které vsadily na tvrdý postup, se snaží přesunout svou základnu do sousední Francie. I francouzské bezpečnostní složky však proti nim zasahují, před měsícem byl ve Francii dopaden jeden z vůdců ETA Ibom Gogeascoechea spolu s dalšími dvěma členy organizace. [celá zpráva]

Španělský ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba dodal, že obě země nyní budou usilovněji spolupracovat v boji proti terorismu: "Vražda policisty povede bezpečnostní síly ve Francii a Španělsku k rozšíření spolupráce v boji proti terorismu ze strany ETA."

Reklama

Související články

V Baskicku explodovala nálož, zabila člověka

Nálož nastražená pod automobilem explodovala v pátek v baskickém městě Arrigorriaga na severu Španělska, oznámil mluvčí baskického ministerstva vnitra. Exploze...

Výběr článků

Načítám