Hlavní obsah

Švýcarsko odškodní syna Kaddáfího za zveřejnění fotografií z jeho zatýkání

– Ženeva
Právo, DPA, nek

Švýcarsko se chce omluvit a vyplatit odškodné synovi libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Hannibala za zveřejnění fotografií, které policie pořídila, když jej předloni zatkla v Ženevě. Informovala o tom ve středu švýcarská televize, aniž by upřesnila výši kompenzace.

Foto: Profimedia.cz

Hannibal Kaddáfí

Článek

Má se jednat o „přiměřenou“ částku, na níž by se měl podílet i list Tribune de Geneve, který snímky loni v září otiskl. Policie zatkla Hannibala Kaddáfího v jednom ženevském hotelu za to, že i s manželkou údajně týral obsluhující personál. Pořízené snímky nebyly nijak lichotivé, což se dotklo cti libyjského vůdce.

Od té doby jsou Libye a Švýcarsko v diplomatickém sporu, který letos v únoru vyvrcholil tím, že Tripolis přestal vydávat Švýcarům a občanům dalších zemí schengenského prostoru víza, což byla i reakce na vyhotovení seznamu 188 Libyjců, pro něž Švýcarsko prosadilo zákaz vstupu do všech států schengenské smlouvy. Údajně je na něm i Mumammar Kaddáfí s celou rodinou.

Hannibal Kaddáfí navíc zažaloval zmíněný deník a požaduje na něm sto tisíc švýcarských franků (1,75 mil. Kč). Kanton Ženeva mezitím vyjádřil nad zveřejněním fotografií „politování“, přičemž chce zjistit, jak se policejní snímky dostaly do redakce. Pravděpodobně je novinářům předal jistý úředník, který se tím dopustil porušení služebního tajemství.

Džihád proti Švýcarsku

Libyjský vůdce krátce poté vyzval k džihádu proti Švýcarsku. Reagoval tím i na listopadové referendum, v němž švýcarští voliči podpořili zákaz stavby nových minaretů u mešit ve své zemi. [celá zpráva]

Libyjci, kteří už dva roky zadržují dva švýcarské obchodníky a nedovolují jim opustit zemi, omezili lety do Švýcarska i vydávání víz Švýcarům. [celá zpráva]

Libye se dokonce loni snažila v OSN prosadit návrh, aby se jednalo o zrušení této alpské země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám