Hlavní obsah

Amnesty vytýká Česku vývoz policejního vybavení

Právo, ČTK, pur

Vývoz vybavení určeného policejním a bezpečnostním silám vytýká Česku, ale také Německu mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). O její zprávě informovala agentura AFP.

Článek

Ve zprávě s názvem Od slov k činům se píše, že evropské podniky využívají mezer v zákonodárství a podílejí se na obchodování s "mučícími nástroji", jako jsou pouta zabudovávaná do zdí a zasazující vězňům rány elektrickým proudem o síle 50 000 voltů.

„Amnesty ukazuje prstem zvlášť na Německo a Českou republiku. Tyto dvě země od roku 2006 povolily vývoz policejních zbraní a donucovacích prostředků do nejméně devíti zemí, kde kvůli nim lidé trpí,“ napsala AFP.

"Náš výzkum ukazuje, že české úřady opakovaně povolily vývoz okovů, chemických sprejů nebo zbraní vydávajících elektrošoky do států, kde takové prostředky bývají používány k mučení. Jedná se o státy jako Kamerun, Pákistán, Moldavsko nebo Mongolsko. Tyto vývozy vyvolávají obavy, že mohlo dojít k porušení legislativy," uvedla AI.

Podle AI pak jenom sedm evropských států plní povinnost veřejně o tomto typu vývozu informovat. Dokument, který byl vypracován za přispění Výzkumné nadace Omega, podle AFP ukazuje, že tyto aktivity přetrvávají vzdor tomu, že v roce 2006 byla přijata kontrolní opatření v evropském měřítku. O dokumentu jedná ve středu podvýbor pro lidská práva při Evropském parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám