Hlavní obsah

Přítel únosce Kampuschové bude stíhán, zabránil jeho dopadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouské státní zastupitelství se rozhodlo obvinit Ernsta H., přítele únosce Nataschy Kampuschové Wolfganga Priklopila. Priklopilovi napomáhal uniknout před spravedlností.

Článek

Obžaloba bude vypracována a předložena v nejbližších dnech, nejpozději do tří týdnů, řekl podle agentury APA mluvčí prokuratury Gerhard Jarosch.

Státní zástupce Ernsta H. viní, že se 23. srpna 2006 s únoscem setkal, vzal jej do svého auta, několik hodin s ním jezdil po okolí a poslouchal jeho "životní zpověď". Čelí tak podezření, že únosce ve svém voze před policií schoval. Priklopil pak spáchal sebevraždu.

Bylo to bezprostředně poté, co se tehdy již osmnáctileté Kampuschové podařil útěk a policie začala Priklopila hledat. Pokud bude Ernst H. uznán vinným, hrozí mu až dva roky vězení nebo vysoká pokuta.

Ernst H. při dřívějším vyšetřování tvrdil, že o únosu vůbec nic nevěděl. V listopadu 2009 pod tíhou důkazů změnil výpověď a přiznal, že se mu Priklopil krátce před smrtí se vším svěřil.

Pokud jde o samotný únos Nataschi Kampuschové, úřady i po přešetření případu došly k závěru, že Priklopil neměl pomocníky a jednal sám.

Priklopil se během jízdy Ernstovi H. údajně svěřil, že se v letech 1997 a 1998 dostal do životní krize. Měl prý obavy, že se mu nepodaří najít si ženu. Přišel tedy na myšlenku, že by mohl nějakou dívku unést. Duševně narušený muž pak ještě v roce 1998 Kampuschovou unesl jako desetiletou školačku. Osm let ji držel v upraveném sklepě svého domu. V srpnu 2006 se osmnáctileté dívce podařilo uprchnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám