Hlavní obsah

V Bratislavě demonstrovali příznivci Slovenského štátu i odpůrci fašismu

Bratislava

Zatím bez větších konfliktů a výtržností se obešla nedělní shromáždění stovek stoupenců a odpůrců válečného slovenského státu v Bratislavě. Náměstí před prezidentským palácem nejprve obsadili sympatizanti akce Fašismus nepatří na Slovensko. Poté je vystřídali zejména mladí lidé z krajní pravice, kteří si přišli připomenout 71. výročí vzniku první Slovenské republiky.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Účastníci veřejného shromáždění Fašismus nepatří na Slovensko se sešli 14. března před prezidentským palácem v Bratislavě asi hodinu před demonstrací k uctění 71. výročí založení Slovenského štátu. Uprostřed je aktivista Fedor Gál.

Článek

Policie v obavě před možnými střety odpůrců a příznivců profašistického státu povolala do ulic asi 500 policistů. Žádné potyčky zatím nejsou hlášeny. Policie pro podezření ze spáchání přestupku zadržela šest lidí.

Akci Fašismus nepatří na Slovensko přišli podpořit s květem v ruce zástupci všech věkových kategorií, nechyběli někdejší disident Fedor Gál, režisér Dušan Trančík či výtvarník Fero Guldan.

Foto: Peiger Marián, ČTK

Policisté vyzývají k odchodu účastníky veřejného shromáždění Fašismus nepatří na Slovensko, kteří se sešli 14. března před prezidentským palácem v Bratislavě asi hodinu před demonstrací k uctění 71. výročí založení Slovenského štátu.

Na stráž! zdravili se radikálové

Po protifašistických demonstrantech dorazili po 14:00 před prezidentský palác sympatizanti válečného slovenského státu, který vznikl 14. března 1939. Na úvod setkání zazpívali píseň Hej, Slováci a nezapomněli ani na pozdrav válečné republiky Na stráž. Kvůli tomuto pozdravu policie loňské shromáždění rozehnala a několik lidí zadržela.

Před několik stovek černě oděných radikálů postupně předstoupili zástupci extremistického sdružení Slovenská pospolitost, kteří v projevech oslavovali státní zřízení z let 1939-1945. Kritizovali také přistěhovalce a menšiny, vlajku Evropské unie označili za okupantskou.

Pravicoví radikálové se pak vydali na Martinský hřbitov k hrobu válečného prezidenta Jozefa Tisa, který byl po osvobození Československa odsouzen k trestu smrti. Na hřbitově již podle zpravodajské televize TA3 hlídkovala policie.

Policie od sebe příznivce a odpůrce válečného státu oddělila. Zatím nedošlo k žádným potyčkám, obě strany si pouze vyměnily sérii nadávek, uvedla TA3.

Místopředseda slovenské vlády pro lidská práva a menšiny Dušan Čaplovič (Směr-SD) akci sympatizantů válečného slovenského státu odsoudil.

Rasově motivovaného násilí ubylo

Ačkoliv jsou extremisté podle nevládních organizací v ulicích stále více slyšet, klesl loni na Slovensku počet trestných činů s rasovým motivem o téměř dvě pětiny na 132 případů. Policisté objasnili více než polovinu z nich, řekla Andrea Polačiková z policejního prezídia. Policie podle ní vypátrala 79 pachatelů, z toho 19 nebylo zletilých a 23 z nich je spáchalo pod vlivem alkoholu. Za poslední tři roky slovenská policie nezaznamenala žádnou vraždu s rasovým motivem.

Kritici válečného Slovenského státu upozorňují na jeho kolaboraci s nacistickým Německem a na odsun desítek tisíc Židů do koncentračních táborů. Příznivci tohoto období vnímají vytvoření státu především jako jedinou záchranu před maďarskou okupací a vyzdvihují relativní ekonomickou stabilitu v období, kdy jiné státy ve válce strádaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám