Hlavní obsah

V německém církevním sboru se prý děti zneužívaly i v 90. letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti ve slavném německém katolickém sboru Řezenští chrámoví vrabci byly zneužívány i v 90. letech a ne do 60. let, jak se původně předpokládalo. Napsal to na svém webu magazín Spiegel. Řezenské vrabce v letech 1964-1994 vedl bratr dnešního papeže Georg Ratzinger, který prohlásil, že o aférách nic neví. Nové případy zneužívání dětí v katolických institucích se v Evropě objevují takřka denně, dnes je oznámilo Švýcarsko.

Článek

Někdejší německý školák Thomas Mayer vypověděl, že v řezenském internátu do roku 1992 zažil sexuální a tělesné násilí. Bylo prý všudypřítomné. Starší spolužáci ho znásilňovali a k sexuálním stykům docházelo také v domě prefekta. Řezenské biskupství se k těmto obviněním odmítlo vyjádřit.

Bratr nynějšího papeže Benedikta XVI. byl členy sboru vnímán jako "extrémně cholerický a prchlivý" člověk, napsal německý časopis Focus. Ještě na konci 80. let házel rozzlobený Georg Ratzinger na sboristy židličky. Jednou se údajně tak rozzlobil, že mu z úst vypadl umělý chrup. Šestaosmdesátiletý Georg Ratzinger se k případu nechtěl vyjádřit.

Ratzinger připustil, že dával pohlavky

Papežův bratr v rozhovoru pro deník Passauer Neue Presse připustil, že v době svého šéfování v 70. letech sám občas dal některému sboristovi pohlavek. Nikdy však nikoho nezbil "do modra" a když pak byly tělesné tresty zakázány, úzkostně to dodržoval. Také prohlásil, že o zneužívání dětí ve sboru neměl tušení.

O zneužívání na elitní internátní škole Odenwald v Heppenheimu v německé spolkové zemi Hesensko promluvila ve vydání listu Frankfurter Allgemeinen Zeitung spisovatelka Amelie Friedová. Takzvaný otec rodiny se k ní v dívčí sprše tisknul a ostatní děti nutil ke svlékacímu pokeru ve svém bytě. Ve škole, kterou Friedová navštěvovala na počátku 70. let, žili žáci i učitelé pospolu v takzvaných rodinných svazcích.

Friedová vyzvala někdejšího ředitele školy třiasedmdesátiletého Gerolda Beckera, aby se obětem omluvil. Kritizovala také tehdejší vychovatele, kteří chyby svého chování hledají ve školácích. Doposud se v souvislosti se zneužíváním a obtěžováním přihlásilo 33 žáků, kteří školu navštěvovali v letech 1966 až 1991.

Německem otřásá skandál kolem sexuálního zneužívání na nejrůznějších katolických školách a internátech od konce ledna, kdy vyplula na povrch provinění ze 70. a 80. let. Od té doby se takřka denně objevují nová podezření a skandál se mezitím rozšířil i na Nizozemsko a Rakousko. Ke zneužívání docházelo také ve Švýcarsku.

Katolická církev ve Švýcarsku doposud v souvislosti se sexuálním zneužíváním klérem přijala asi 60 upozornění, řekl v rozhoru pro dnešní vydání deníku Mittelland Zeitung opat Martin Werlen. Církev se podle něj chce pokusit tyto případy osvětlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám