Hlavní obsah

Za zastřelení nezletilého zloděje osm měsíců podmíněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kremže

Trest osmi měsíců podmíněně dostal v pátek u rakouského zemského soud v Korneuburgu policistova, který v srpnu 2009 zastřelil čtrnáctiletého zloděje při vloupání do obchodního centra v Kremži na Dunaji. Podle soudu šlo o zabití z nedbalosti za obzvlášť nebezpečných okolností. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Rakouští policisté zasahovali v noci.

Článek

Soud vycházel z předpokladu, že obžalovaný nechtěl Floriana P. skutečně zabít, i když pachateli zjevně nemířil na nohy, jak by měl. Současně soud zdůraznil, že "při profesionálním chování, které od vás jako od policisty bylo možné očekávat, by byl Florian ještě naživu". Policistovu služební pistoli, z níž v obchodním centru střílel, předá soud přímo policejnímu ředitelství a nikoli dotyčnému. "Doufám, že už vám nebude vydána. Doufám, že už nebudete vykonávat hlídkovou službu," prohlásil soudce Manfred Hohenecker při zdůvodňování rozsudku s narážkou na očekávanou kancelářskou službu odsouzeného.

Obhajoba si vzala tři dny na rozmyšlenou, obžaloba se nevyjádřila nijak. Rozsudek proto zatím nenabyl právní moci.

Případ vzbudil loni v Rakousku velké emoce. Policejní hlídka překvapila čtrnáctiletého Floriana a tehdy šestnáctiletého Rolanda v noci na 5. srpna v obchodě s elektronikou Merkur. Mladšího z chlapců zastřelila, staršího postřelila do stehna, což bylo označeno za adekvátní a stíháni zasahující policistky bylo azstaveno. Později policisté ještě zadrželi osmadvacetiletého Rumuna, který jim dělal šoféra. [celá zpráva]

Rakouská policie čelila kvůli kremžskému případu kritice za nepřiměřený zákrok. Zasahující strážníci se původně bránili, že stříleli, protože je hoši napadli. V obchodě prý navíc nebylo kvůli tmě vidět. Rekonstrukce ale ukázala, že v obchodě bylo vidět dobře a že střílející policista zasáhl čtrnáctiletého chlapce ze vzdálenosti 1,8 metru do zad, čili nikoli při útoku na sebe, jak zněla původní verze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám