Hlavní obsah

ČR s partnery žádá křesla v diplomatickém sboru EU, jinak hrozí rozkol

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Země Visegrádské čtyřky a tedy i ČR varovaly Evropskou unii, že by se mohly odpoutat od zahraniční politiky, nebudou-li v novém diplomatickém sboru, který se tvoří, dostatečně zastoupeny. Uvedl to server EUObserver s odkazem na neformální výzvu bloku, k němuž se přidávají i další menší členské státy unie.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéfka nového diplomatického úřadu EU Catherine Ashtonová

Článek

Výzva podle serveru koluje v Bruselu od konce minulého měsíce. „Nedostatečné zapojení členských států do formování a uplatňování zahraniční politiky Evropské unie by mohlo vést ke ztrátě jejich zájmu o ni, a dokonce až ke zvětšujícímu se odstupu národních politik od EU,“ uvádí se ve společném prohlášení čtyřky s tím, že její členové požadují adekvátní zastoupení ve formující se Evropské službě vnější akce, kterou ustanovila Lisabonská smlouva.

„Považujeme za nezbytné zajistit adekvátní geografickou rovnováhu a vyváženou přítomnost zástupců všech členských zemí EU,“ píše se dál s návrhem, že by princip takové rovnováhy měl být zanesen do pravidel, jejichž dodržování by bylo pravidelně kontrolováno.

Podle EUObserver v posledních dvou týdnech zaujaly stejnou pozici pobaltské země, Rakousko, Bulharsko, Kypr, Řecko, Portugalsko, Rumunsko a Slovinsko.

Schůzky čtyřky se nelíbí Sarkozymu

Visegrádská čtyřka, tedy ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko, se snaží v Bruselu uplatnit větší vliv. Před každým neformálním summitem EU plánuje setkání svých premiérů a jejich velvyslanci při EU se setkávají jednou za měsíc. Poradní schůzky čtyřky před summity EU se nelíbí například francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který proti nim veřejně vystoupil loni v listopadu.

Očekává se, že do sboru ESVA přejde nejvíce lidí z Evropské komise, v níž je k dispozici 1657 pracovníků pro zahraniční vztahy. Z tzv. nových členských států EU včetně Česka jich ale je pouze 117.

O množství zájmů při utváření diplomatické služby svědčí také nedávný dopis ministrů zahraničí Slovinska, Lotyška, Litvy a Kypru šéfce ESVA Catherine Ashtonové, který navrhuje, aby v první fázi nebyly posty obsazovány úředníky z Evropského parlamentu. Ashtonová by svůj sbor měla představit na jaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Ashtonová čelí kritice Švédska

Švédsko zaslalo v pondělí nové šéfce unijní diplomacie Catherine Ashtonové ostrý dopis, odsuzující jmenování nového unijního velvyslance v USA. Uvedla to...

Ashtonová žádá o vlastní letadlo

Catherine Ashtonová, šéfka nově zřízeného úřadu Evropské služby vnější akce (ESVA) žádá letadlo k vlastní dispozici. Takzvaná ministryně zahraničí EU...

Výběr článků

Načítám