Hlavní obsah

Obří urychlovač částic musí být na rok odpojen

Novinky, rei
Ženeva

Velký urychlovač částic (LHC) poblíž Ženevy bude až na rok odstaven. Ve středu to stanici BBC řekl ředitel projektu Steve Myers. Důvodem jsou konstrukční závady.

Článek

Podle Myerse závady zpozdí uvedení urychlovače do plného provozu o dva roky. Zařízení bude odstaveno až koncem příštího roku. Tento měsíc by mělo rekordně zvýšit výkon tak, že v něm dojde ke srážkám elektronů o energii až 7 teraelektronvoltů (TeV). Následné opravy mají zajistit bezpečné navýšení na dvojnásobek.

Urychlovač byl poprvé spuštěn v roce 2008. Krátce poté následovala 14měsíční vynucená technická přestávka v důsledku úniku tuny helia. Krátká odstávka se uskutečnila také v prosinci.

Podle Myerse je urychlovač unikátním prototypem, který posouvá hranice technologických možností. K problémům podotkl, že o stovkách tisíc úspěchů, kterých vědci u LHC dosáhli, se nemluví. Jeden z nynějších problémů se týká měděných obalů kolem supravodivých spojů v tunelu.

Urychlovač LHC o obvodu 27 kilometrů dokáže urychlit pohyb částic tak, že dosahují téměř rychlosti světla. Při jejich srážkách se tudíž mohou vytvořit podmínky, které existovaly těsně po předpokládaném vzniku vesmíru.

Vědci se podle ČTK díky urychlovači snaží objevit elementární částici známou jako Higgsův boson, která způsobila, že vesmírná hmota začala po velkém třesku nabývat skupenství, a vytvořily se tak první hvězdy a posléze i planety.

Reklama

Výběr článků

Načítám