Hlavní obsah

Bratr papeže přiznal, že fackoval sboristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Řezno

Bratr papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger přiznal, že fackoval sboristy, když vedl sbor Řezenští chrámoví vrabci. Nikoho však nijak zvlášť brutálně nezbil, a když byly tělesné tresty zakázány, tak s nimi přestal, prohlásil Ratzinger v rozhovoru pro úterní vydání Passauer Neue Presse.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Dřív byly pohlavky prostě jedním ze způsobů, jak zareagovat na poklesky nebo vědomé odmítání spolupráce," řekl novinám, popřel ale, že by někoho zbil do modra. Dodal ale, že byl rád, když se počátkem 80. let tělesné tresty zákonem zakázaly. "Dodržoval jsem ten zákaz co nejpřísněji a vnitřně se mi ulehčilo," zdůraznil.

Znovu zopakoval své dřívější stanovisko, že o případech sexuálního zneužívání v chlapeckém chrámovém sboru v Řezně nic nevěděl, a to ani v podobě šeptandy. Ani jeden z oznámených případů sexuálního zneužívání členů chlapeckého chrámového sboru nespadá do let 1964 až 1994, kdy stál v jeho čele bratr současného papeže.

Vlnu odhalení sexuálního zneužívání na katolických školách v Německu odstartovala v lednu kauza berlínského jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg. [celá zpráva]

Mezitím vypluly na povrch podobné případy na dalších školách v Bavorsku, odkud pochází i nynější papež.

Případů zneužívání lavinovitě přibývá

Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová v úterý kritizovala "zeď mlčení" v řadě katolických škol a zařízení, která podle ní zabraňuje včasnému zásahu justičních orgánů proti sexuálnímu zneužívání nezletilých. Poukázala přitom na směrnici Vatikánu z roku 2001, podle níž mají být i ty nejkřiklavější případy nejprve vyšetřeny interně církví.

V úterý byly zveřejněny další případy zneužívání dětí. „Máme už 24 případů, z toho je 23 mužů a jedna žena," řekla ředitelka elitní internátní školy Odenwald Margarita Kaufmannová. "Pro tuto ženu to byly tak zlé zážitky, že do telefonu plakala, když o nich vyprávěla," dodala ředitelka.

Po oznámení případů sexuálního zneužívání členů chlapeckého chrámového sboru v bavorském Řezně byl v úterý zveřejněn obdobný případ ze sboru v limburském dómu. Obviněný šéf chóru a kněz však již v roce 2002 zemřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám