Hlavní obsah

Zemětřesení v Turecku zabilo přes padesát lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Na 57 stoupl počet obětí zemětřesení, které v pondělí ráno zasáhlo východ Turecka. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na guvernéra provincie Elacig Muammera Errola. Sto lidí bylo zraněno. Deset z nich je v kritickém stavu. Další lidé jsou zavaleni pod sutí. Jedna vesnice byla srovnána se zemí, další silně poškozeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turecko zasáhlo zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály udeřilo podle turecké observatoře ve 4:32 místního času (3:32 SEČ). Guvernér postižené provincie Elazig Muammer Erol uvedl, že nejvíce obětí je z vesnice Okcular, kde se zřítilo třicet domů. Čtyři z obětí byly děti, dalších šest osob je zavalených a pracuje se na jejich záchraně.

"Nejméně 17 obětí pochází z vesnice Okcular, kde se zřítilo třicet domů," uvedli záchranáři. Správce Okcularu Hasan Demirdag uvedl: "Vesnice je srovnaná se zemí."

Erol vysvětlil proč: "Poškozeny byly vesnice, kde byly domy z nepálených cihel, u domů z kamene nebo betonu jsou škody minimální." Doplnil ale, že se při zemětřesení zřítily minarety tří mešit v okolních obcích.

Foto: Omer Fansa, Reuters

Zemětřesení zničilo na východě Turecka mnoho vesnických domů.

Institut Kandilli oznámil, že po hlavním zemětřesení následovalo více než třicet dalších menších otřesů.

V Turecku je zemětřesení velmi častým jevem. V roce 1999 připravily mimořádně silné otřesy v severozápadní části země o život přes 18 000 lidí. O čtyři roky později se v Bingolu na jihovýchodě země zhroutila při otřesech 6,4 stupně Richtera střecha školy, pod níž zahynulo 83 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám