Hlavní obsah

Vdova s českými kořeny koupila sochu za 1,86 miliardy korun

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sochu Kráčející muž od Alberta Giacomettiho z roku 1961 vydražila počátkem února v londýnské Sotheby´s za osm minut za rekordních 65 miliónů liber (1, 86 mld. korun) miliardářka Lily Safrová. S odvoláním na agenturu Bloomberg to uvedla televize ZDF.

Článek

Už krátce po dražbě se vyrojily dohady, že nejvyšší sumu, jaká kdy byla vyplacena za výtvarné dílo, uhradil soukromý sběratel, nikoli galerie či nadace. Znalci přitom před dražbou měli za to, že se cena vyšplhá nanejvýš k 18 miliónům liber (514 mil. korun).

O Safrové, která žije v londýnské luxusní čtvrti Belgravia a jejíž majetek se odhaduje na miliardy dolarů, se hovořilo kvůli prodeji její vily na francouzském Azurovém pobřeží za 390 miliónů eur (10 mld. korun) ruskému niklovému magnátu Michailu Prochorovovi.

Ten na sklonku července 2008 složil zálohu 39 miliónů eur, avšak od koupě později ucouvl. Záloha tak zůstala Lily, jež zdědila majetek po svém čtvrtém muži, bankéři a filantropovi Edmondu Safrovi, za něhož byla vdaná od roku 1976.

Miliardářka, narozená v brazilském Sao Paulu brazilské matce a českému otci, Prochorovovy peníze věnovala jedné z nadací Edmonda Safry, která pak podpořila 50 milióny dolarů ( 949 mil. korun) výstavbu Centra pro výzkum mozku na univerzitě v Jeruzalémě.

Zbohatla sňatky

Lily Safrová přišla k bohatství čtyřmi sňatky. Dva z nich skončily smrtí manžela – muž číslo dvě, úspěšný brazilský obchodník Freddy Monteverde, spáchal v roce 1969 sebevraždu, a poslední manžel zemřel za záhadných okolností při požáru své rezidence v Monte Carlu v roce 1999. Jeho smrt v té době vzbudila různé dohady a tisk psal nepokrytě o „černé vdově“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám