Hlavní obsah

Žáci i učitelé na Slovensku se bouří proti vlasteneckému zákonu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Žáci, studenti i učitelé ze slovenských škol připravují protest proti zákonu o vlastenectví. Na shromáždění 10. března před Prezidentským palácem v Bratislavě chtějí požádat Ivana Gašparoviče, aby zákon nepodepsal. Žáci, studenti a také někteří ředitelé škol označili vlastenecký zákon za zbytečný.

Foto: Jan Koller, ČTK

Článek

„Vlastenecká výchova je ve školách přítomna. Zákonem se dosáhne pravého opaku, protože to budou muset studenti dělat povinně,“ uvedla nejmenovaná ředitelka školy.

Ředitelé škol zdůraznili, že nemají dostatek finančních prostředků na nákup učebnic a školních pomůcek a teď musí nakupovat do tříd vlajky a další symboly vlastenectví, jak jim to nařizuje zákon.

Na Slovensku je přes 30 tisíc tříd základních a středních škol. Na nákup vlajek a dalších symbolů vlastenectví budou školy potřebovat tisíce eur.

Podle vlasteneckého zákona musí žáci každé pondělí poslouchat před vyučováním státní hymnu, ve třídách bude umístěna slovenská vlajka, státní znak, text hymny, preambule ústavy. Zákon prosadila vládní Slovenská národní strana.

Mladí lidé organizují na sociální síti Facebook protest proti zákonu. „Organizujeme petiční akci za zrušení zákona. V případě, že by prezident zákon podepsal a bude platit od prvního dubna, vyzveme studenty ke stávce,“ uvedl Robert Mihály.

Zákon vyvolal zděšení

Fórum maďarských poslanců tzv. Karpatské kotliny vyjádřilo nad schválením zákona zděšení. Skupina sdružující poslance maďarské národnosti ze zemí sousedících s Maďarskem označila zákon za projev politického extremismu.

„Od roku 2006 získává politický extremismus ve slovenské vládě a politice stále pevnější půdu,“ uvádí se v prohlášení fóra Karpatské kotliny.

Anketa

Uvítali byste, kdyby museli studenti v Česku zpívat před vyučováním státní hymnu?
Ano, mladí lidé by měli být vedeni k vlastenectví
13,4 %
Ne, lásku k vlasti lidem nikdo nevnutí
85,3 %
Nemám na to žádný názor
1,3 %
Celkem hlasovalo 20333 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám