Hlavní obsah

Slovensko bude zkoumat majetek lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament ve čtvrtek schválil zákon o prokazování původu majetku. Pro zákon hlasovalo 116 ze 132 přítomných poslanců. Návrh předložil premiér Robert Fico. Pokud zákon podepíše prezident Ivan Gašparovič, bude platit od prvního ledna 2011.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Pro změnu ústavy bylo potřeba minimálně 90 hlasů, jimiž koalice nedisponuje. Návrh podpořila také opozice.

Naopak proti hlasovalo několik poslanců Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara. Bývalý slovenský premiér zákon kritizoval. „Nebudu tento zákon využívat v politickém boji,“ slíbil Fico.

Podle zákona hrozí osobám nebo firmám propadnutí nelegálně získaného majetku ve prospěch státu. Finanční policie bude podávat návrh prokurátorovi v případě majetku, který přesahuje prokazatelné příjmy o 1500 násobek minimální mzdy, co je 450 tisíc eur.

Prokurátor následně vyzve podezřelého, aby do 30 dní vysvětlil nebo dokázal, jak majetek získal. O jeho případném propadnutí státu rozhodne soud.

Zákon umožňuje zásah proti lidem, kteří prokazatelně žijí nad své poměry, u nichž je důvodné podezření, že podstatná část jejich majetku pochází z nepoctivých zdrojů.

„Slovenskou společnost dlouhodobě traumatizuje a demoralizuje skutečnost, že státní orgány nemohou účinně zakročit proti takovýmto osobám,“ uvedl Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám