Hlavní obsah

Britského premiéra čekají tvrdé otázky kvůli chabé ochraně válčících vojáků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pozůstalí po britských vojácích, kteří zahynuli v Iráku a v Afghánistánu v nedostatečně pancéřovaných Land Roverech Snatch, chtějí, aby byl současný premiér vyšetřován, proč nebyla vozidla včas nahrazena bezpečnějšími typy, uvedl ve čtvrtek list The Times. Chtějí, aby se ho na to v pátek zeptala komise sira Johna Chilcota, která vyšetřuje okolnosti války v Iráku a před níž bude Brown vypovídat. Ve vozidlech celkem zahynulo 37 vojáků.

Foto: Stefan Rousseau/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Pozůstalí chtějí vysvětlení po vládě, proč nebyly Land Rovery Snatch vyměněny, když už bylo jasné, že nejsou dostatečně chráněné proti nastraženým náložím. Na hlídkách v Iráku a v Afghánistánu zahynulo v těchto vozidlech 36 vojáků a jedna vojákyně, než je začala armáda nahrazovat lépe chráněnými vozidly Mastiff.

Problém se netýká jen předchozí vlády Tonyho Blaira, ale také současné Brownovy. Několik vojáků zahynulo v těchto vozidlech v roce 2008 včetně zmíněné vojákyně. Při vyšetřování její smrti vypověděli příslušníci speciálních sil SAS, že slyšeli od vojáků, že považují vozidla za nepoužitelná a označovali je za pojízdné rakve.

Advokátka má nepříjemné otázky

Advokátka pozůstalých Jocelyn Cockburnová chce, aby se sir John Chilcot Browna ptal, proč byly životy britských vojáků dávány všanc v rámci snižování nákladů a nutili je používat nevhodná vozidla.

„Proč se po stížnostech vojáků nejednalo? Do dneška ministerstvo obrany hledá, jak obhájit použití Land Roverů Snatch, a říká, že jsou základem operací,“ napsala právnička.

V dopise advokátka vyzývá Chilcota, aby se Browna zeptal: „Byl jste si vědom obav ohledně nedostatečného pancéřování vozidel a dostal jste nějaké požadavky, zejména v letech 1997 až 2006, na nákup obrněných vozidel?“

Vozidla Snatch byla vyvinuta pro města

Land Rovery Snatch mají dostatečnou ochranu, aby čelily útokům kameny, lahvemi a ručními granáty. Nejprve se používaly v Severním Irsku, kde byly nasazovány od sedmdesátých let. V Afghánistánu a Iráku však čelí úplně jiným hrozbám, zejména minám a nastraženým náložím.

Pro pozůstalé je Chilcotova komise jednou z posledních šancí, jak se dozvědět pravdu a domoci se případného stíhání odpovědných osob. Loni jedna z pozůstalých prohrála právní spor, ve kterém se snažila donutit vládu, aby zahájila nezávislé vyšetřování týkající se nasazení vozidel Snatch.

Málo chráněni jsou i piloti

Jejich výměna se zdržela, protože nová vozidla Vector, která je měla nahradit, měla tak špatné výkony, že se musela armáda vrátit k zmodernizovaným Land Roverům Snatch.

Na nedostatečnou ochranu proti střelbám malých ráží si stěžují i britští piloti vrtulníků Merlin. Nemají dodatečnou protistřepinovou ochranu. [celá zpráva]

Nejvíce potřebné a draze modernizované těžké Chinooky se zpátky upravují na nezmodernizovanou verzi, protože se vylepšení nepovedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám