Hlavní obsah

V Nizozemsku posílila strana odmítající imigranty a vysoké daně

Haag

Středeční obecní volby v Nizozemsku posílily postavení Strany pro svobodu (PVV) pravicového poslance Geerta Wilderse, který je obviňován z diskriminace muslimům a šíření rasové nenávisti. Ukázaly to předběžné oficiální výsledky. V červnových parlamentních volbách může být rovnocenným soupeřem křesťanských i sociálních demokratů.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Geert Wilders posiluje před parlamentními volbami.

Článek

Středeční hlasování podle pátečních komentářů potvrdilo prognózy, že krajně pravicová PVV se po volbách 9. června může stát jednou z nejsilnějších parlamentních formací v zemi, možná nejsilnější.

Levicová elita stále věří v multikulturu, rozmazlování zločinců, evropský superstát a vysoké daně. Ovšem zbytek Nizozemska myslí jinak. Tichá většina nyní má svůj hlas.
Geert Wilders

PVV se obecních voleb účastnila poprvé, a to v Haagu a v Almere u Amsterodamu. V Haagu, kde sídlí vláda, skončila druhá, ve městě Almere první. V parlamentních volbách bude podle místních analytiků rovnocenným soupeřem dosud hlavním stranám, Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a Straně práce (PvdA).

"Co je možné v Haagu a Almere, je možné v celé zemi. Je to odrazový můstek pro naše vítězství... Levicová elita stále věří v multikulturu, rozmazlování zločinců, evropský superstát a vysoké daně. Ovšem zbytek Nizozemska myslí jinak. Tichá většina nyní má svůj hlas," prohlásil Wilders po středečním hlasování.

Vyjádřit číselně poměr výsledků jednotlivých stran je však těžké, jelikož PVV kandidovala jen ve dvou ze stovek volebních okrsků. Celkovým vítězem obecních voleb je podle téměř konečných výsledků PvdA s asi 16 procenty odevzdaných hlasů a na druhém místě CDA s asi 15 procenty. Obě strany získaly méně hlasů než v předchozích obecních volbách v roce 2006.

PVV se však při loňském hlasování stala druhou nejsilnější nizozemskou stranou v Evropském parlamentu. [celá zpráva]

Wilders je znám jako autor filmu Fitna (Rozvrat), v němž prezentuje islám jako ideologii potlačující svobody a podporující násilí. V nejbližší době by měl být za to souzen. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám