Hlavní obsah

České ambasádě v Kyjevě hrozí, že přijde o střechu nad hlavou

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bez střechy nad hlavou se brzy může ocitnout česká diplomatická mise na Ukrajině. Kyjevský magistrát se totiž budovu, kterou si ambasáda pronajímá, rozhodl v nejbližší době prodat v aukci. Čeští diplomaté o tom předem nebyli informováni.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála sv. Michala v centru ukrajinského Kyjeva

Článek

Na chystaný prodej v úterý upozornila tisková služba Bloku Julije Tymošenkové (BJuT), jedné ze stran, která v městské radě zasedá. Podle BJuT bylo o prodeji rozhodnuto už 17. září 2009 a týká se kromě české mise také sídel dalších ambasád.

„V případě, že budovy budou prodány, jak plyne z rozhodnutí městské rady, budou mít noví majitelé právo vystěhovat právnické osoby, jež tyto stavby užívají,“ vysvětlil radní Denys Moskal. „Fakticky tak vystěhování hrozí velvyslanectvím České republiky, Francie, Rakouska a zastupitelství Evropské komise na Ukrajině,“ upozornil.

Nad prodejem budov užívaných ambasádami podle radního vyjádřila znepokojení tajná Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU), podle níž by to značně uškodilo pověsti země ve světě.

Tiskový atašé českého velvyslanectví v Kyjevě Milan Ekert v úterý Právu potvrdil, že budovu nyní spravuje město Kyjev. Podle něj však česká diplomacie dosud nedostala upozornění, že by se budova měla prodávat.

„Máme zprávy, že se tady něco takového odehrává, ale že by se to mělo přímo týkat nás, budovy našeho velvyslanectví, tak o tom nic nevíme. Je ale pravda, že dlouhodobě máme problém s hledáním nového objektu,“ shrnul Právu Ekert s tím, že to ale s rozhodnutím města nesouvisí. „Žádné oficiální stanovisko jsme nedostali,“ doplnil diplomat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám