Hlavní obsah

Meteorit nad Slovenskem vybuchl ve výši 30 kilometrů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výbuch meteoritu v atmosféře vystrašil v neděli před půlnocí obyvatele východního a středního Slovenska i části Maďarska. Astronomové konstatovali, že k výbuchu došlo 30 kilometrů nad zemským povrchem.

Článek

Astronom Drahomír Chochol odhaduje, že se jednalo o těleso s průměrem půl metru až metr. „Určitě nešlo o žádné UFO, jak se někteří lidé domnívali,“ řekl s úsměvem.

„Chtěl jsem zatáhnout žaluzie, když jsem uviděl silný záblesk. Za dvě až tři minuty se ozvala rána až se zatřásla okenní skla,“ uvedl obyvatel Košic.

„Najednou byla jasná obloha a ozval se silný zvuk,“ popsala událost obyvatelka Rimavské Soboty. Záblesk zaznamenaly i průmyslové kamery.

„Jel jsme autem do Košic, když jsem uviděl ve zpětném zrcátku záblesk. Zastavil jsem a v tom se ozvala velká rána. Myslel jsem, že je to letadlo,“ uvedl jeden z řidičů.

Reklama

Související články

Nad Košicemi vybuchl meteorit

Několik obyvatel Košic a okolí zaznamenalo v neděli před půlnocí jasný předmět pohybující se po obloze, který následně vybuchl. Astronomové potvrdili, že se...

Výběr článků

Načítám